Politikermöte hölls hemligt

[03-12-05]

SANDVIKEN
Mötet om problemen i kunskapsnämnden i tisdags var hemligt. Varken förvaltningschefen eller nämndordföranden visste om det. - Det känns ganska tråkigt. Som att de inte har förtroende för mig, säger ordföranden Klas Palmér, s.

Klas Palmér fick reda på kritiken när han läste artikeln i Gefle Dagblad i går. Där förklarade oppositionsråden att de ser brister i kunskaps-nämnden och dess förvaltning. Mycket av kritiken gällde bristen på information och att nämnden tog upp frågor som förvaltningen skulle ha kunnat sköta själv.

Klas Palmér håller delvis med.
- Vi har haft extraärenden på nästan varje möte, och det har vi fått kritik för. Man kan diskutera om man ska sålla hårdare, säger han.

Men han menar att nämnden vill ta upp så många ärenden som möjligt, för att få så stor insyn i arbetet som möjligt.
- Vi kanske är överambitiösa, visst finns det ärenden som förvaltningen kan hantera. Men risken åt andra hållet är att nämnden har så dålig inblick i verksamheten att de inte kan fatta rätt beslut, säger han.

Kunskapsnämnden har ofta omkring 24-25 ärenden på dagordningen ett vanligt möte. - Det är mycket, erkänner Klas Palmér.

Men i stället för att minska antalet ärenden ser han hellre att nämndens möten blir längre.
- Jag tänker föreslå heldagar nästa år, i stället för fyra timmar som i dag, säger han.

Oppositionspartierna har upplevt att det är svårt att få information från nämnden. Klas Palmér håller med dem om att det ska vara andra vice ordförandens (Ida Gabrielsson, v) uppgift.
- Hon ska vara oppositionens person i beredningen. Men jag ser också att det är jättesvårt för henne att ha den kontakten, de står ju så långt ifrån varandra ideologiskt, säger Klas Palmér.

Att vänstern numera samarbetar med socialdemokraterna innebär i praktiken att de inte längre är något oppositionsparti.

Är det rätt att ha en vänsterpartist som ska informera oppositionen?
- Det är en fråga för fullmäktige, säger Klas Palmér. Att det varit tre avhopp från nämnden i år tycker Klas Palmér är jättetråkigt. Men eftersom de tre ledamöterna haft väldigt olika skäl att sluta tror han inte att det beror på hur nämnden fungerar.

- Det kanske var ett svårare jobb än de tänkt sig. Det är jättesynd, för de nya var verkligen en frisk fläkt, säger han.

Klas Palmér kommer att ta upp tisdagens "hemliga" möte med sina partikamrater nästa gång han träffar dem och fråga varför han hållits utanför.

Magnus Lundquist
026-27 75 98
magnus.lundquist@gd.se