Fortsättning 2005 >
Fortsättning på 2005 >
Min blogg börjar bli lite trögladdad så jag bestämde mig för att dela upp den i två halvår.Så välkommen till juli 2005!
Torsdag 30 juni #
Idag är det faktiskt min bröllopsdag. Inte för att jag är gift men jag var ju, en gång i tiden.Det är ett fint minne av en fin dag och av ett äktenskap som gav liv åt de två absolut viktigaste och mest underbara människor som finns - mina två söner. Det kan inte kännas annat än positivt att tänka på det. Sen att kärleken inte orkade överleva, det är ju en annan sak.
Vi gifte oss (förstås) borgerligt i Gävle Stadshus en solig dag för 21 år sedan. Jag minns att jag tyckte mycket om dikten som lästes men jag har glömt vilken det var och också vad vigselförrättaren hette. Det är mycket jag glömt förresten...
Konstigt nog minns jag allra bäst när min nyblivne make framåt natten skulle visa att hans klocka var vattentät. Det gjorde han genom att slänga ner den i bålskålen. Himla kul tyckte jag då och jag kan fnissa åt det än idag :)
Onsdag 29 juni #
Köpte en stegräknare på Intersport. Egentligen heter det visst "pedometer" men det namnet klingar lite konstigt.Jag valde en som inte räknar allt möjligt eftersom det var just steg som kändes intressant. Det sägs att man normalt sett ska gå ungefär 10.000 steg per dag och det gör definitivt inte jag, normalt sett.
Jaha. Stegräknaren ska sitta i byxlinningen och sen är det bara att gå och det gjorde jag. Gick och gick och gick, i ungefär 1,5 timme. Ca 1.800 steg visade den lilla dosan glatt vid hemkomsten! Va? Ska jag gå fem gånger så mycket varje dag då får jag nog säga upp mig från jobbet...
Naturligtvis funkar inte den där tingesten alls som den ska. Ungarna och jag testade och räknade och gick och räknade och testade. Resultat blir ungefär vad som helst. Så jag betalade ca 200 spänn för en liten dosa som räknar. Räknar nånting. Kanske räknar den pollenhalt, luftfuktighet, hur många cyklister man möter eller graden av andfåddhet... Jag har ingen aning. Det enda jag är säker på är att den inte räknar steg.
Tisdag 28 juni #
Läser i Annonsbladet att det inte blir nåt graffitiplank i sommar. Kultur- o fritid avsatte 25.000 kr för att bygga ett sånt på Kulturskolans tomt. Tydligen har bygglovsansökan blivit försenad och därmed fungerade det inte att låta arbetsmarknadsavdelningens folk bygga. Det är ju semestertider nu...Det intressanta i artikeln är beskrivningen av hur bygglovsärendet hanterats.
Beslutet ligger på tjänstemannanivå och "Det hör till kommunens policy att låta de närmaste grannarna yttra sig i sådana här ärenden" förklarar Hans Nilsson på kultur- o fritid.
Och så har tydligen skett. De tillfrågade motsatte sig planket och flera andra grannar protesterade för att de inte fått möjlighet att yttra sig. Då beslutade bygg- o miljökontorets tjänstemän att lyfta upp ärendet till nämnden. I nämnden blev beslutet sedan att bevilja ett tillfälligt bygglov på ett år.
Jag är nyfiken på om den här hanteringen; att låta de närmaste grannarna yttra sig, skett även i frågan om bygglovet för serveringen i Jansasparken. Borde då inte vi i Brf Skrivaren, som faktiskt är närmaste granne, fått chansen att yttra oss?
Måndag 27 juni #
Min första semesterdag inleddes med att jag var på intagningsutskott för gymnasieskolan. Ett delikat uppdrag som sannerligen inte är enkelt. Bilden förändras dag för dag, nästan timme för timme - när en elev t ex får plats på en skola i annan kommun. Då blir en plats ledig på ett program hos oss, en elev flyttas och en annan plats blir ledig... Ett pussel med andra ord.Idag ägnade vi oss mest åt att bevilja PRIV-platser och några frikvotare. En PRIV-plats kan man få om man inte uppfyller behörighetskraven för ett program. Då läser eleven de ämnen han/hon inte är behörig i på IV (individuella programmet) och läser i övrigt med det vanliga programmet.
Fri kvot-platser finns för den som har särskilda skäl att få företräde framför övriga sökande eller som har meriter som inte kan jämföras med betygen från grundskolan.
Könsfördelningen på programmen är fortsatt nedslående. På el-, fordon och byggprogrammen är 4-10% tjejer. På handels-, omvårdnad, musikal- och teater är 85-95% tjejer.
Den jämnaste könsfördelningen är på samhälls- och naturprogrammen, men även hotell- och restaurang har en ganska bra fördelning. Det förvånar mig att Göranssonska skolan bara har 38% tjejer (kan det stämma?).
Så har vi då de program där vi inte kan erbjuda platser till alla som vill gå där; fordon-transport, bygg-, industri och elprogrammen - men också bild och form- och det nystartade Handels Trainee.
Vi måste helt enkelt komma till rätta med att bättre anpassa utbud till efterfrågan!
Söndag 26 juni #
Vi skiter i serveringen i Jansasparken
och låter ungarna åka kick-board där istället!
Jag undrar om det hade gått att få bygglov
där för t ex en skateboard-ramp?
Lördag 25 juni #
"Midsommarnatten är de stora krafternas och de dolda makternas natt. Allt är fyllt av kraft; daggen, blommorna, trädens grenar och källornas vatten."Härjarö camping, 38-årig kvinna våldtagen
Sala, 15-årig flicka överfallen av okänd man
Sala, 24-årig kvinna våldtagen
Smögen, 18-årig flicka våldtagen
Borås, 17-årig flicka våldtagen
Varberg, 20-årig kvinna våldtagen av 3-4 män
Varberg, 19-årig kvinna våldtagen
Öland, 22-årig man slagen blodig med flaska i huvudet
Öland, man skottskadad i benet
Grönhags camping, flera personer i stort slagsmål
Fridhemsgatan Stockholm, två män knivskurna
Fisksätra Stockholm, en man knivskuren
Medborgarplatsen Stockholm, två män knivskurna
Solna, 40-årig man hittad livlös i Ulvsundasjön
Kil, 20-årig man drunknad i sjön Fryken
Västerås, 42-årig man allvarligt knivskuren
Forsnäs, 15-årig flicka dödad och 29-årig man skadad i mopedolycka
Orust, två 15-åriga flickor skadade i mopedolycka
Gotland, 18-årig flicka och 20-årig man dödade, samt tre män skadade i bilolycka
Risträsk, 40-årig man dödad i singelolycka
Bräcke, ensam bilförare dödad i singelolycka
Molkom, en man och en kvinna dödade i frontalkrock
Dingle, 57-årig kvinna dödad i singelolycka
Umeå, två 20-åriga män dödade i bilolycka
Tinn, 29-årig mc-förare dödad och 18-årig flicka skadade
Det här är bara ett axplock av vad som står att läsa i media om midsommarfirandets baksida.
Jag kan inte låta bli att grunna på hur mycket av detta som skulle ha hänt om folk varit nyktra(re)?
Tillägg kl 01.10
Söndagens Arbetarbladet beskriver midsommarhelgens händelser i mina hemtrakter.
(Eftersom artikeln så småningom försvinner från AB:s web kopierar jag av den.)
Fredag 24 juni #
"Midsommarnatten är de stora krafternas och de dolda makternas natt. Allt är fyllt av kraft; daggen, blommorna, trädens grenar och källornas vatten."Stationsvakt skrev "Tragiskt att blogga en sån här dag." och bara därför fick jag lust att göra det.
Detta med midsommar är så ointressant! Jag vill inte ha blommor i håret, inte dansa ringdans, inte ha folkdräkt. Jag vill heller inte äta sill, dricka nubbe eller sjunga därtill hörande visor. Inte rulla mig naken i daggen eller bli buren tre gånger medsols och tre gånger motsols runt kyrkan. Jag skulle möjligen kunna tänka mig att sova med nio blommor under kudden, om jag bara slapp dras med nån "tillkommande".
Dessutom påminner den här helgen mig mest om att nu vänder det. Mot mörkare tider. Precis när det blivit som roligast så vänder det. Vad är det att fira?
Nyår, påsk, valborg/1 maj, pingst, nationaldag, midsommar, alla helgons dag, Lucia, jul... Många helger blir det på ett år. Mycket som ska firas som jag finner ointressant eller direkt galet.
Allt detta firande av det ena och det andra stör bara mitt vanliga liv. Idag ville jag t ex köpa en stegräknare. Det kan man inte göra på midsommarafton. Inte heller kunde jag äta kinamat som jag hade fantiserat om när jag knallade omkring i skogen på eftermiddagen. Allting är stängt!
Det är som om man måste fira midsommar istället för att kanske gå på bio, hyra en video, köpa jord och plantera balkongblommor, låna en bok eller bara köpa mjölk på Konsum.
Vi har runt 10 lediga helgdagar per år - varför inte låta folk ta ut dessa dagar när det passar dem själva bäst? Alla som vill vara lediga på midsommaraftonen får förstås vara det, och den som hellre vill vara ledig för att fira det persiska nyåret, eller en speciell födelsedag, kan vara det.
Troligen skulle det innebära att landet inte behövde stanna en sån här dag. Och jag hade kunnat köpa min stegräknare och glatt mig åt hur många steg jag tog på min dryga halvmilsrunda idag! Så fick jag säga det också :)
Bara en sak till.
Varför kommer midsommaraftonen före midsommardagen? Borde det inte vara tvärtom?
Torsdag 23 juni #
Undrar om de öppnar i midsommarhelgen?
Onsdag 22 juni #
Det händer inte så mycket. Speciellt händer det inte mycket som har med politik att göra.Denna dag och en till sen är det semester. Vilket innebär att det bara återstår att reflektera, sammanfatta, avsluta och skänka en och annan tanke på planeringen för hösten.
Monica och jag hade en plan att sossarna skulle vara med på Bangen så jag mailade och hörde mig för. Svaret "Vi har tidigare bestämt att festivalområdet skall vara opolitiskt så långt det går." skulle innebära att vi får hålla till utanför på parkeringen och det kändes inte lockande. Så, eftersom det ändå bara var vi två som hade funderingarna, bestämde vi oss för att inte ha dem längre.
När jag gick genom stan idag mötte jag en f.d. granne som var sugen på att prata politik. Och inte nog med det. Han var också sugen på att engagera sig politiskt och dessutom i rätt parti. Så jag lovade förmedla kontakter med vår grupp som tar hand om nya medlemmar. Himla upplyftande sånt!
För min del får politiken också ta semester ett tag. Det finns ju annat att prata om.
Har gjort av med pengar på nätet ikväll. Två plagg från Gudrun Sjödén - som har sommarrea och en mp3-bok från AdLibris. Det finns ingen uppsjö av böcker att välja bland men det blev Där gräset aldrig växer mer, av David Lagercrantz á 99 kr.
Mp3-spelaren är på laddning och min midsommar ska jag spendera till fots. Jag ska gå och gå och gå, långt och fort. Och tanken är att det inte ska kännas fullt lika långtråkigt om jag samtidigt har nåt vettigt att lyssna på. Lite upplyftande musik laddar jag ner också som passar ifall jag skulle få för mig att springa några steg :)
Förresten har jag ätit lunch idag också och snart ska jag äta lite grönsakssoppa. Det är helt okej att muntra upp mig och berätta hur duktig jag varit, så här långt.
Nej det här absolut inte bli nån viktminsknings-blogg. Det lovar jag på heder och samvete.
Så enkelt det är med nätet ändå! Beställningen från Gudrun gick hur lätt som helst. Skrev in medlemsnummer och lösenord - VISA-kortsnumret var redan registrerat så det var bara att klicka på slutför. Adlibris likadant - logga in - leta bok - provlyssna så att rösten går att stå ut med och klicka på betala. Själva zip-filen var på 155Mb och tog knappt 2 minuter att ladda ner.
Apropå enkelt så fick jag ett sms från Telia idag. Jag hade Fördelspoäng som var på väg att förfalla. Loggade in, de 5000 poängen räckte till 200 kr mobilpott. Fyllde i sonens mobilnummer och vips fick han ett sms om att pengarna fanns på hans refillkort.
Jag gillar webben.
Tisdag 21 juni (2)#
Follow-up om Jansasparken...På em idag såg det ut så här.
En kranbil och tre gubbar var där och lastade av ett stort gäng plankor. Serveringen kommer att sträcka sig ända fram till fontänen, vilket är minst 1/3 av hela parken.
Igår mailade jag kommunen och bad att få ansökan och beslut om serveringstillstånd från diariet. I morse hade jag mail med besked att de postat mig en papperskopia. Föredömligt snabbt!
Det är inte utan att det känns hopplöst. Snart står där en bardisk, bord och stolar och säkert nån klämkäck trubadur också.
Tisdag 21 juni (1)#
Fy hundan.Jag brukar aldrig väga mig och inte fundera speciellt mycket på vikt heller. Men nu råkade det sig så att jag gick på hälsokontroll genom jobbet...
Att jag skulle väga mer än "normalt" visste jag, men jag gissade fel på 5 kg. Alltså vägde jag över 10 kg mer än vad jag tycker duger.
Tillsammans med ett för högt blodtryck var ju inte det nån hit precis. Jag har väl nån slags ätstörning jag också, som så många andra. Min består i att inte äta. Mat är ett nödvändigt ont för mig och har så varit hela mitt liv. Fråga morsan. Hon hade det inte lätt med en unge som inte åt typ nånting mer än pannkakor. Och det där har hängt med. Jag avskyr att handla mat, laga mat, tänka på mat och är inte särskilt förtjust i att äta den. Godis, kaffebröd och sånt äter jag inte heller och de senaste åren har jag inte ätit kött.
Ofta går timmarna och plötsligt har jag inte ätit på hela dagen. Så nu är min plan inte att banta utan att börja äta. Jag går ut försiktigt och lovar att äta åtminstone ETT mål mat per dag och gärna nåt mellanmål också. Dessutom ska jag göra nånting jag blir svettig av varje dag.
Och bara för att göra nåt kul också skaffade jag den här ormen. Fast sen kom jag på att jag ju inte har nån våg... Äh. Det går väl lika bra att minska i vikt utan våg?
Måndag 20 juni #
Nu är jag förbannad. Och ledsen.När jag satt på fullmäktige ikväll såg jag ett par gubbar krypa omkring på gräset i Jansasparken. Det visade sig att de lagt ut betongplattor över halva parken, som syns på fotot. När sammanträdet slutade fick jag veta att där ska bli uteservering i regi av Princess.
I min park!!!?? Det var det värsta jag hört på länge!
Ja, ursäkta. Det vet jag väl att det inte är min park. Men bara för att jag inte precis ÄGER den så kan det väl ändå kännas som just min park?
Min park för att vi är grannar. För att jag ofta promenerar i den, genom den och förbi den. För att jag ofta sitter där och läser. För att jag verkligen njuter av alla vackra blommor, den vackra muren, fridfullheten trots att det är mitt i stan. För att jag blir glad varenda gång jag ser Jansasparken och den svalkande fontänen där barnen doppar sina små varma fötter. Därför är det min park.
Och nu ska där alltså ställas upp... vaddå?.. ett tält, ett hus, eller vad? Någon sorts byggnad måste väl till om där ska vara servering. Där ska serveras öl och vin, kanske en och annan drink. Jo självklart också kaffe och mat och folk kommer att ha trevligt där. Men de kommer också att skräna, krossa glas, kanske spy, vingla runt i blomrabatterna, kasta fimpar i gräset, tömma en och annan blåsa i fontänen...
Jag är ordförande i Brf Skrivaren. En stor del av våra medlemmar har sina balkonger ungefär 50 meter ifrån den här blivande uteserveringen. Det blir troligen inga sköna sommarkvällar på de balkongerna i sommar...
Behöver vi en till uteservering i stan? Behöver vi en uteservering i centrums enda park?
Vi har ju redan hur många som helst! Mulligan's, Napoleon, Oden, Malaysian Butterfly, Wallonen, Österns Pärla, Klaras, Viking, Lillpuben, Fredos, Tonys, Centro, Blue Dolphin, Trebo, Högbo Kvarn...
Har det här att göra med rökförbudet på restauranger? Får kommunen betalt för att upplåta parken? Hur resonerar de som tagit beslut om att upplåta marken, att bevilja bygglov, att bevilja utökat serveringstillstånd?
Jag har bara börjat mina funderingar kring det här, så ni kan förvänta er att höra mer framöver.
Innan jag gick hem hann jag med att fråga kommundirektören, båda kommunalråden, ordförande i tekniska utskottet och en ledamot i socialnämnden. Ingen har varit med och beslutat i frågan. Ingen verkade heller tycka att det är någon särskilt bra idé. Men detta har tjänstemännen "på delegation". Gu'bevars.
Vill du också veta mer? Här är e-postadresser till de ansvariga:
Bygg- o miljökontoret
Serveringstillstånd
Tekniska kontoret
Söndag 19 juni #
Idag flyttade BiP till Järvsö. Jag åkte dit för att vinka av henne. Det kändes riktigt sorgligt och jag är rädd för att vi kommer att tappa kontakten, ännu mera, nu. Men jag hoppas att det inte blir så och ska försöka se till att göra vad jag kan för att förhindra det.BiP blev mycket min räddning när jag hade flyttat upp hit från Uppsala. Det var på ett föräldramöte jag såg henne första gången och det sa bara klick. Ja, alltså ni fattar. Hon såg ut att vara precis en sån tjej som jag saknade. Pratsam och full av åsikter, idéer, handlingskraft och styrka. Och med två söner exakt lika gamla som mina.
Visst hade ungarna en del i att vi började umgås, men det var inte bara det. BiP blev min bästa vän, är min bästa vän, och vi har gått igenom en del tillsammans. Båda ensamma mammor och singlar, om än lite till och från genom åren. Vi har haft mycket roligt, ledsamt, tokigt och klokt ihop vi..
Jag skrev en dikt på kvällen. En flyttdikt till den bästa vännen.
Det kan vara en slump. Eller ganska självklart.
En dag släpper du in någon i ditt eget lilla rum,
på den plats där du var som mest ensam.
Någon som du låter se hela dig, dela dina känslor,
dina drömmar, rädslor och ditt hopp.Och du får tillbaka nya perspektiv, värme, omtanke,
en kopp kaffe och någon som lyssnar.
Någon du vet finns där.
Fast ni inte alltid hinner, inte orkar, inte blir av.
Fast ni inte ofta ses, inte hörs, inte blir av.
Men ni har varann. Ni vet.
Och det finns en tröst i det som är värd mer
än småprat och snabba luncher.Den människan stannar där för alltid.
Så långa avstånd finns inte
att inte ni hör varandras röster.
Även om det bara blir i tanken...
Lördag 18 juni #
Det är inte så vanligt att man blir glad när någon gör fel. Men den här gången blev jag verkligen det!I de budgetberäkningar vi fått har inte hänsyn tagits till att de nya verksamheter som planeras inte börjar kosta pengar direkt i januari. Tack vare det vet vi nu att nysatsningarna bara blir hälften så kostsamma, alltså "bara" 20 miljoner istället för 40.
Dessutom hade vi räknat med löneökningar på 4% men det blir bara 3% - 10 miljoner till åt rätt håll.
Det innebär en massa bra saker men just för tillfället är jag allra gladast för att Skoldaghemmet blir av - äntligen!
Så nu gäller det bara att hitta de resterande 10 miljonerna som saknas. Även om 10 miljoner inte heller är att förakta så känns det som en betydligt lättare sits än den vi hade förra veckan!
Fredag 17 juni #
Den senaste veckan har det förts en diskussion mellan skolchef Bo Broman, kunskapsnämndens ordförande Klas Palmér och de två lärarfacken. Ämnet är de elevenkäter som görs i våra skolor en gång per läsår.Av någon anledning förs debatten via pressen, vilket är lite underligt som jag ser det...
Jag har redan tidigare skrivit mina tankar om resultaten av årets elevenkäter.
Här finns diskussionen dag för dag:
(Texterna försvinner med tiden från AB:s website, därför har jag kopierat dem)
- Dålig arbetsro i skolan
- Enkätundersökning bland elever upprör lärarförbunden
- Broman och Palmér bör visa mer respekt
- Jag har inte dömt ut lärarkåren
Onsdag 15 juni #
Kunskapsnämnden har fått en begäran från Barnverket om att få vara med och diskutera de ekonomiska ramarna för förskolan 2006. Nu är det ju främst kommunstyrelsen som har det ekonomiska ansvaret och kommunfullmäktige som fördelar budgetramarna. Men som ansvarig för förskolan tar jag gärna en diskussion med föräldrar.Har läst lite på Barnverkets hemsida. Där står t.ex.
Sedan 1990 har pengarna till skola, fritis och dagis minskat med uppemot 30 procent.Nu får det vara nog! I de flesta kommuner härjar ett kortsiktigt budgettänkande som inte ser längre än till årets slut, politikerna räknar sina vallöften fram till nästa mandatperiod. Det måste till en insikt om att barnen är en livslång investering som ger mångfalt tillbaka bara man satsar rätt från början.
Jag kan titta på bilden här ovan länge utan att förstå var någonstans vi ska ta de 65 miljoner som Barnverkets krav kostar. Det motsvarar en "tårtbit" på ca 5%.
Jag citerar ett stycke till ur skrivelsen från Barnverket i Sandviken:
De flesta tycks vara medvetna om att vi har ett problem med för stora barngrupper i förskolan och skolan, och även vilka konsekvenser det kan få. Många är de föräldrar som engagerar sig för sina barns bästa - i demonstrationsgrupper och enskilda insatser via insändare och annat. Man försöker påverka så gott det går, och det har faktiskt visat sig att man inte kämpar förgäves.Politiker tas på sängen, ställs i hörn och till svars - och med hjälp av media uppmärksammas frågan gång efter annan. Trots detta händer för lite konkret. Upprörda föräldrar känner ofta att de bara gör sig "besvärliga" en stund, och då man av beslutsfattarna allt som oftast bemöts med otillfredsställande svar, bristande handlingskraft och likgiltighet blir man ledsen, frustrerad och tappar ork och kanske till och med engagemang.
Mot bakgrund av detta beslutade vi oss för att påbörja bygget av ett föräldranätverk i Sandviken som till att börja med ska täcka alla förskolor i kommunen.
Söndag 12 juni #
Magnus utmanade mig på några frågor om böcker. Det är första gången jag deltar i en sån här "bloggkedja" eller vad det heter. Men det ska bli kul så jag sätter igång.
Antal böcker jag äger:
Gick en sväng och räknade mellan tummen och pekfingret... eller snarare mellan tummen och armbågen. (Mellan min tumme och armbåge ryms 14 normaltjocka böcker. Bara så att ni vet.)
Det blev runt 600 stycken.
Varav 107 befann sig travade i sovrumsfönstret. Där hamnar de lästa i väntan på att forslas till bokhyllan. Som förresten just Magnus byggt. Märkligt detta...
Jag är ingen boksamlare. Ett tiotal gånger har jag sålt lådvis med böcker på loppis, syrran brukar ta med sig ett gäng när hon hälsar på, jag lämnar gärna en läst bok kvar på kaféer, tåg eller hotell. En läst bok har liksom inget värde längre för mig och det är sällsynt att jag faktiskt läser om en bok.
Och då måste jag förstås tipsa om Bookcrossing. Så. Vidare i frågorna.
Senaste boken jag köpte:
Beställde Hinsehäxan, av Lillemor Östlin, på Adlibris häromdagen. Inte mycket att säga om det mer än att jag hörde en intervju med henne i P1 och blev nyfiken på människan.
Senaste boken jag läste:
Jag har egenheten att alltid läsa flera böcker samtidigt. Ett par vid sängen som jag väljer utifrån humör, en i väskan eftersom jag ofta går och läser. Att gå är nämligen det tråkigaste jag vet.
Just nu har jag De kallar oss Slackers i väskan. En bok jag nog kommer att nämna igen här, eftersom den är riktigt intressant.
Vid sängen har jag MESS av Jens Ganman och Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri. Den senare tar tid att läsa. Jag älskar hans sätt att använda språket men lättläst är det inte!
Fem böcker som betyder mycket för mig:
Den här frågan kommer jag att gå bet på känner jag. Jag KAN inte komma ihåg boktitlar, eller filmtitlar, eller låtar, årtal, författare, skådisar. Jag kan däremot tydligt minnas den känsla jag fick av en speciell bok eller film. Jag kan texten till 1000-tals låtar och melodin till några fler. Men vad låten heter, vem som sjöng den, när? Näe, där går jag bet.
Men nu ska jag verkligen försöka och tar det i tidsföljd.
Bibeln. Jag läste tidigt och var nog bara fyra-fem år när jag satte igång att läsa bibeln. Mina föräldrar oroade sig och trodde att det skulle slå runt i huvudet på mig. Och möjligen var det då det gick på tok... Lite för mycket blev det nog för jag minns fortfarande mardrömmarna om bokstäver som växte och kom emot mig så att luften inte gick att andas. Och sedan dess har jag varit ateist.
Kerstin Thorvall. Som tonåring slukade jag hennes böcker - allt läste jag. Jag fullkomligt avgudade hennes dikter och avundades hennes sätt att använda orden. Jag tror jag ville vara Kerstin Thorwall...
Hos Kerstin hittade jag också en frände eftersom hon aldrig någonsin druckit alkohol. "Jag hittade mina egna droger. De heter ilska, trots, gråt, karlar, arbete och dans" skrev hon och jag kände igen mig.
Barnaboken, av Anna Wahlgren var min bibel och mitt stöd när ungarna var små. Jag håller inte med Anna om allt men uj vad sönderläst den boken är!
Allt av Torey Hayden har jag läst och gör det fortfarande så fort det kommer något nytt. Hennes böcker har gett mig förståelse för hur livet kan se ut för barn som far illa. Men framförallt ett hopp i att se att det går att förändra och att det finns människor som kan och vill bry sig.
Slutligen Kirre och Andra boken om Kirre, av Gunilla O Wahlström. Jag kan inte säga nåt annat än att om någon inte läst dem - GÖR DET då!
Jag vill förstås också uppmana några andra bloggare att svara på frågorna:
Patrik Häljeryd
Camilla Anglemark
Eva Johansson
Monica Jacobsson
Pust!
Lördag 11 juni II #
Flyttbestyr!Har äntligen kommit mig för med att flytta min loggbok till en enklare adress.
Idag premiärpostar jag alltså på:
Den gamla adressen får en hänvisning så länge.
Har samtidigt justerat lite i mina Favoritbloggare. Man tröttnar på somligt och blir mer nyfiken på annat.
Hittade min dagbok från valet 2002 och det var kul att läsa den. Snart är det dags igen...
Lördag 11 juni #
Det börjar kännas att sommaren är på väg. Då menar jag inte associerat till vädret utan till ledighet. Min kalender de kommande 3 veckorna innehåller totalt 3 ynkliga kvällsmöten, jämfört med det normala 3-4 per vecka. Njutbart, behövligt och alldeles härligt.Jag märker att hjärnan är på väg in i viloläge och den här helgen ägnar jag mig bara åt att slappa och tänka på ingenting.
Att "prata väder" anses lite ytligt och det har jag aldrig förstått riktigt. Jag vet knappt nånting som påverkar mig så djupt som just vädret! När solen skiner blir allting enklare, vackrare, roligare och varmare. Jag får lust att göra saker, blir pigg, aktiv, glad, fräknig och det blir nästan (bara nästan) lättare att komma ur sängen på morgnarna.
Den här lördagen är ett levande bevis på vädrets makter. Utanför fönstret är världen helt grå och regnet strilar med avundsvärd uthållighet. Termometern visar +9° och syrenerna ser ut att frysa. Jag har tänt en massiv uppsättning värmeljus i köket för att få lite värme i själen. Ett gäng ved är klar att tändas i öppna spisen till kvällens film.
Jag sökte lite tröst på Aftonbladets vädersidor, men ingen sol i sikte där heller. Däremot fick jag veta att det är 3° kallare i Åre än här och att det var -52,6° kallt i Youggatjålme den 2 febr 1966. Det kunde alltså varit värre...
Sonen har beställt en ny dator idag. Ett villkor hade jag och det var att han också beställer en sån här till mig. Hur har jag klarat mig utan en USB-dammsugare hela mitt liv?!
Bara tanken på den gör mig gladare. Undrar om det är små dammsugarpåsar till?
Fredag 10 juni #
Gå ut och var glad, din jävel!Märker att jag går och nynnar på de här raderna av Lundell och förstår att det är ljuden från de glada studenterna på stan som inspirerat mig.
Gå ut och var vacker och stolt hela vintern.
Gå fort och le genom shoppingcentrat.
Du kan om du vill!
Sluta nu, inte sen.
Dra ett streck och gå vidare.
Livet väntar därute.
Gå ut och var glad!
Vad ska du annars ha allt det här till?
"Fyyyy faaaan va vi är bra!" Och det är ju sant! De har tagit sig igenom minst 12 år i skolan och ca 75% av dem har klarat målen och fått ett slutbetyg. Av dessa är nästan 90% behöriga att söka högskolestudier. Av Sandvikens studenter kommer troligen 42% att gå vidare till högskolan.
Så här ser det ut enligt Skolverkets statistik:
Att 25% inte når målen är förstås inte acceptabelt. Men efter att ha följt två söner genom sammanlagt 23 läsår är jag mer förvånad över att så många faktiskt klarar av det. Det är ingen lek precis.
Stress och tristess, sena nätter med hemuppgifter och påföljande tidiga morgnar. Oändliga sidor att läsa till prov om sånt som inte intresserar en för fem öre. Uppsatser att skriva, föredrag att hålla, recensioner, argumentationer, laborationer...
Och samtidigt själva livet. Kompisar att umgås med, musik att lyssna till, filmer att se, böcker att läsa, spel att spela, fiskar att fiska, tjejer att längta. Då har jag inte ens nämnt hela den värld som finns tillgänglig via bredbandet...
Så kan jag inte låta bli att citera en kompis studentdotter som i veckan uttalade sig om framtiden: "På lördag är vi bakfulla och arbetslösa."
Onsdag 8 juni #
Det har startats ett nätverk bland föräldrar i Sandviken med målsättningen att halvera barngrupperna i förskolan. Ett bra initiativ men målet känns en aning orealistiskt.Vi i Kunskapsnämnden försökte förra året få igenom en minskning med två barn per avdelning - utan att lyckas. I budgetarbetet för 2006 hoppas vi få medel att kunna minska ett barn per småbarnsavdelning.
Att halvera antalet barn per grupp skulle innebära ökade kostnader med ca 65 miljoner. Det är 10% av Kunskapsnämndens hela budget och skolan står redan idag för 43% av kommunens totala kostnader.
Men låt se. Vad gör vi av pengarna vi politiker? Några jämförelser för att relatera 65 miljoner till något:
- Särskolan kostar 26 miljoner
- Äldreomsorgens dagverksamhet kostar 15 miljoner
- Missbruksvård för vuxna kostar 13 miljoner
- Socialtjänstens barn- o ungdomsvård kostar 55 miljoner
- LSS och LASS kostar 71 miljoner
- Kultur- o fritidsverksamheten kostar 80 miljoner
- Kommunikationer kostar 38 miljoner
- Vuxenutbildningen kostar 20 miljoner
- Tillväxtkontoret 3 miljoner
- Den politiska verksamheten kostar 14 miljoner
- I budgeten för 2006 saknas det 60 miljoner
Missförstå mig rätt nu. Självklart tycker jag att mindre barngrupper skulle vara alldeles förträffligt! Liksom jag vill ha fler vuxna i både grund- och gymnasieskolan.
Och liksom jag också vill att elever med särskilda behov ska få det stöd de har rätt till, att alla gymnasieelever ska få sitt förstahandsval, att vi ska kunna starta ett skoldaghem, att hemlösa ska få en bostad, att personalen i äldreomsorgen ska slippa jobba varannan helg och ha tid att prata med pensionärerna. Jag vill kunna sänka kostnaderna för färdtjänst, satsa mer på friska arbetsplatser, ha kvar Språngbrädan och äventyrsbadet... och så vidare... och vidare... och vidare.
Nätverket har "en enda fråga på dagordningen och det är färre barn i grupperna" står att läsa i AB:s artikel. Ja, det är förstås ett enkelt förhållningssätt. Men för oss som har flera saker på dagordningen kvarstår frågan - Vad är det vi lägger pengar på idag som vi ska prioritera bort?
Måndag 6 juni #
Det är fotodag för Ett foto i timmen idag.Jag har fotat sedan kl 11 och har några timmar kvar. Kolla gärna!
Nationaldagen. Årsdagen för Gustav Vasas val till Sveriges konung 1523 och för antagandet av 1809 års författning. Den författning som fastslog de medborgerliga fri- och rättigheterna med bl.a. religions-, tryck- och yttrandefrihet.
Det där visste jag inte själv, ska jag erkänna. Men eftersom nu regeringen gett mig ledigt idag tog jag mig tid att läsa på lite.
Läste att i Gävle får nya medborgare diplom, kaffe och tårta vid en ceremoni i Stadshuset. Undrar om vi gör sånt i Sandviken? Det låter småtrevligt...
Jag tog en sväng till Stadsparken, mest för att lyssna på Ingela Wall. Tog några bilder och stampade takten till Sandvikens Spelmanslag. Men nu får det räcka med patriotism. Vi ska käka Tacos och se amerikansk film.
Söndag 5 juni #
Jag blir alltid så nyfiken, glad och fascinerad när någon hittar på nya sätt att kommunicera!För några dagar sedan upptäckte jag Grafedia. Ett slags symbios mellan graffiti, e-post och sms, skulle man kunna beskriva det.
Ser du någonstans ett ord skrivet och understruket med blått är det troligen grafedia. Du kan då skicka ett mail eller sms till ordet@grafedia.net och få - vad det nu är - till din mobil eller din mail.
Skicka ett mail till sosse@grafedia.net så får du min första skapelse. Eller maila vilket ord du vill. Bilden med kvinnan i slöja fick jag när jag testade freedom@grafedia.net.
Vill du skapa själv? www.grafedia.net
Lördag 4 juni #
Läser Magnus blogg om Homo-skräcken och kommer att tänka på en text jag sparat.Tänk om vi FAKTISKT skulle leva enligt bibeln idag. Vilken underlig tillvaro det skulle vara!
Fredag 3 juni #
Guldstunder pratade jag om i helgen.Efter jobbet hämtade jag en uppsjö av kassar med attiraljer på partiexpen och körde sen till Stadsparken och årets PARKROCK.
Första timmarna hade jag sällskap av Battal och Uffe, sen kom också Sunkan, Anette, Tommy, Hasse och Klas. I åtta timmar bjöd vi på kaffe och te, delade ut öronproppar, ballonger, kondomer, kakor, klistermärken m.m.
Lyssnade på musik gjorde vi förstås också. De första två timmarna var det lite väl mycket oljud för min smak, men resten av kvällen var riktigt bra.
Ison & Fille var försenade men var värda att vänta på. Mimikry hör liksom till på Parkrock och jag blir glad av att lyssna på dem. Tyvärr missade jag att titta på Baron Bane. De är sköna att höra men bör nog ses också. Porrkestern gjorde en kort spelning men kommer tillbaka i morgon. Deras glada musik vinner över deras alkoholromantiska texter så jag ser fram emot att höra dem igen.
Men Guldstunder skulle jag ju prata om! Att få vara på Parkrock är precis vad jag menar med såna kraftgivande stunder. Det är kul att se så många intressanta människor, alla fantasifulla kläder och frisyrer. Det är också häftigt att vi socialdemokrater orkar hålla i och faktiskt vara med där. En hel del ungdomar känner igen oss sedan tidigare år och kommer och tar en fika och pratar lite.
Det är också kul att så pass många också vill prata politik. Även om det inte är på den mest seriösa nivån alla gånger så är det ändå spännande att höra vad de har på hjärtat och i hjärnan en junikväll 2005.
En kille från Söderhamn undrade över sossarnas alkoholpolitik och där fann vi förstås varandra eftersom han var lika kritisk som jag är.
En bandyspelare från Köping ville diskutera kungahuset. En mångpiercad yngling från Säter var förbannad på i stort sett allting men allra mest på USA. Av honom fick jag också en intressant förklaring på varför man piercar sig.
En kille med ursprung i Thailand var irriterad på invandrare som han tyckte gnäller för mycket. En kille kom och visade upp sitt medlemskort i MUF och undrade om han ändå fick en kopp kaffe :) Klart han fick!
En lite äldre kille berättade om hur charmad han blivit av Reinfeldts utstrålning och det slutade med att vi diskuterade yta kontra värderingar.
Tänker ni på att det bara är killar jag pratat med? Jag tänkte på det ikväll. Och då inser jag att det brukar vara så på Parkrocken. Jag har bara pratat med en yngre tjej ikväll och vi pratade också om alkohol. Hon var trött på sina kompisar som druckit lite för mycket.
Nu är klockan 04.17. Det regnar ute.
Arbetarbladets väderkarta ser ut så här. I morgon blir det Parkrock till kl 01 igen. Då ska jag faktiskt anstränga mig för att prata med några tjejer!
Förresten. Om ni undrar över bilden ovan så föreställer det en tjej som jonglerar med brinnande facklor.
Torsdag 2 juni #
Första lediga kvällen på elva dagar! Det är inte vettigt och jag får skylla mig själv helt och hållet. Ibland kör det helt enkelt ihop sig, men nu är det på väg åt rätt håll. Det är tre veckor kvar till midsommar och sen ska jag ta semester i sisådär sex veckor. 42 dagar! Behöver jag säga att jag ser fram emot det?De återstående tre veckorna har jag bara två kvällar per vecka inbokade. Det överlever jag.
Den lediga torsdagskvällen ägnade jag åt att hämta 100 kondomer på Ungdomsmottagningen, skriva två protokoll, uppdatera loggboken, springa runt i bostadsrättsföreningen med protokoll, diska, handla mat, ragga lite folk till helgens Parkrock och till sist gick jag igenom typ 200 mail som samlats i min privata mailbox.
Lugnt och skönt alltså. Hmmm.
Onsdag 1 juni #
Jaha så är vi då där. Aldrig mer en kopp kaffe och en cig på Fredos. Aldrig mer en skvallerkväll med goda vänner på restaurang då man pratar och röker och pratar och röker lite till. Det känns lite konstigt och det är tur att sommaren är på väg med sina uteserveringar!På Irland gick 300 krogar i konkurs efter att rökförbudet infördes, skriver Martin Ekdahl på Sourze. Det blir intressant att se vad som händer i Sverige...
Idag har jag suttit i Tingsrätten hela dagen. Det skulle jag kunna säga mycket om men av någon anledning känns det fel att göra det.
Jag har funderat på det där. Egentligen är ju nästan allt av det som sker där öppet för allmänheten. Vem som helst är välkommen att bevista alla mål och höra både förhör, vittnesmål och dom. Lik förbannat har jag ett motstånd mot att prata om det.
Det är väl nåt som sitter i ryggraden, nån medfödd sekretessblockering. Och det känns förstås okej att ha den inställningen. Men efter en dag med mål som berör mig starkt önskar jag att det fanns nåt sätt att få prata av sig sina tankar.
Väl hemma i Sandviken igen kändes det som om jag skulle stupa på min post. SÅ trött jag blev av den monotona bilresan hem! En halvtimme hade jag att fördriva tills kunskapsnämndens s-grupp började. Orkade inte gå hem, inte gå på stan, inte röra mig knappt. Som tur var kom Magnus förbi på väg att få en bit mat. Så jag fick trevligt sällskap och lyckades hålla mig vaken ända till mitt i natten sen.
Av s-gruppens tolv möjliga deltagare kom fyra. Vi som var där hade bra diskussioner och trevligt var det. Men hur det än är så blir det ett tomrum efter de som valde att inte komma.
Tisdag 31 maj #
Arbetarekommunens styrelse och nämndernas presidier träffades ikväll och diskuterade nämndarbetet, heta frågor och förstås budget 2006. Det blev en bra och livlig diskussion och slutsatsen blir väl att vi har en del att fundera över i höst.Löneökningarna för nästa år är 42 milj och kostnadsökningar i övrigt ca 13 milj. Skatteintäkterna beräknas öka med 52 milj. I nämndplanerna framförs önskemål/krav på ytterligare 63 milj varav kommunstyrelsen prioriterat 41 milj. Räknar man ihop det där så fattas det ca 60 mille... 60.000.000 alltså. Alltför många nollor och alltför långt ut på minussidan.
Jag förstår inte hur det är tänkt att gå ihop. Skatteintäkterna i landet beräknas öka med 2% samtidigt som kostnadsökningarna är 5%. Kommunerna har också ett krav på sig att ha en "sund ekonomisk hushållning" vilket skulle innebära att vi borde budgetera med 2% överskott dessutom.
Men ärligt talat orkar jag inte grunna mer på det nu. Den som har svaret får gärna maila mig :)
Måndag 30 maj #
Ordförande, ledamöter, åhörare och press...Kommunfullmäktige ägnade kvällen till ännu ett konstruktivt och inspirerande sammanträde. Nej, jag ljuger lite. Men tid ägnade vi i alla fall åt att behandla alla årsredovisningar och att debattera om de lokala miljömålen, färdtjänsttaxan och tomtkön. När sisådär 8-9 punkter återstod begärde fp att vi skulle "sätta streck". Inte i aktuell debatt utan i hela sammanträdet.
Så kan man förstås inte göra, men några interpellanter valde att vänta med sina svar och därmed förkortades sammanträdet med åtminstone en timme. Och följdaktligen förlängdes samtidigt nästa möte med lika lång tid...
Söndag 29 maj #
Sista förmiddagen på Brunnsvik ägnade vi oss åt att träna en metod för Kollegial handledning. Något jag tror är användbart och klokt och som vi får försöka ta med oss hem och realisera.Söndag kväll ägnade jag mig åt att läsa fullmäktigehandlingar och umgås med sönerna. Jag har fortfarande inte insett att mina barn är så stora... Tänk att jag kan åka hemifrån en hel helg och knappt ens känna att jag borde ringa hem! De klarar sig så fint på egen hand och det är en ganska fantastisk insikt efter 15 år som ensamstående förälder :)
Lördag 28 maj #
Brunnsvik bjöd på sin allra vackraste sida denna morgon. Solen sken, fåglarna kvittrade och sjön Väsman låg som en glittrande humörlyftare nedanför matsalen. Ända tills efter lunch. Då återkom de bekanta molnen och allt var precis som vanligt igen.Dagen inleddes av Laila Edholm, som snart tillträder som VD på Dala Demokraten. Hon föreläste utifrån sitt eget liv och sitt eget ledarskap.
På em fick vi äran att inspireras av Monica Lind som är ordförande för stadsdelsnämnden i Skarpnäck. Monica var inspirerande och intressant och jag njöt av att lyssna på hennes kloka ord.
Det som fastnade mest var det hon sa om "Guldstunder". Jag tänker ofta på att vissa möten och människor jag möter i politiken inte gör mig glad alls. Istället känns det tungt att gå dit och jag är ofta arg eller ledsen efteråt. Trots det så låter jag inte bli att delta. Den förbannade pliktkänslan tar över.
Det Monica påminde om var att - för att orka med det vardagliga slitet, de trista och oinspirerande mötena, de sura och bakåtsträvande människorna - så måste man unna sig Guldstunder. För det finns ju också möten som tillför både kraft och glädje! Diskussionsämnen som får det att hetta till i själen och människor som skänker hopp och styrka bara med sitt sätt att vara.
Just nu känner jag ett stort behov av att vistas i miljöer och med människor som ger mig näring. Och Monica gjorde verkligen det!
Bland det sista Monica sa var "Går vi in i valrörelsen med glädje och förtröstan, eller med oro och förtvivlan?" Jag tror att vi alla måste hjälpas åt att hålla glädjen och modet uppe nu!
Fredag 27 maj #
Så var det dags för sista internatet i utbildningen 900-ledare. Hasse O, Battal, Robban, Renate och jag fick finåka i Battals nya bil till Brunnsvik. Där möttes vi av god mat och därefter lyssnade vi en timme på Eva-Lotta Arenander. Hon är ansvarig för partiets förtroendemannautbildning och berättade att de 900 ledarna som mest varit 815 och idag är vi ca 700 kvar. Hon informerade också om att detta inte blir det sista internatet utan att vi ska ha ett till i början av 2006.Jag minns inte varför, men E-L sa nåt som fick mig att fundera över hur många av våra beslut som verkligen styrs av våra värderingar... Nu menar jag inte att vi frångår vår ideologi när vi tar beslut, utan mer att det inte alltid är den typen av frågor vi ägnar oss åt.
Torsdag 26 maj #
Arbetarekommunen hade medlemsmöte ikväll och där fick vi information om hur upplägget med kommande valprogram ser ut. Tanken är att vi ska tänka utifrån "skeden i livet" - småbarnsåren, barn i skolan, arbetslivet, pensionärsåren m.m. m.m. I varje del ska då ingå sociala frågor, bostäder, kollektivtrafik o.s.v.Jag saknade ungdomsperspektivet och lite av de tankar vi haft i Barn- och ungdomspolitiska policyn, men det kanske löser sig...
Hasse informerade från Socialnämndens arbete och det var mycket intressant, men också lite skrämmande.
Onsdag 25 maj #
På kvällen hade Scherpbacken styrelse- och medlemsmöte. Vi kom inte in i lokalen och blev därför hembjudna till Stina. Trevligt att få sitta i en skön fåtölj på mötet :) Jag hade nominerat Renate till ordförande för Livsmiljörådet och det blev också medlemsmötets nominering. Det har varit en hel del missförstånd med nomineringar och val den senaste tiden...I Jensasparken samlades en massa vackra ungdomar för att gå på studentbal. Jag är lika förundrad varje år. När jag slutade gymnasiet skulle man troligen ha blivit lynchad om man betett sig på det där "borgerliga" sättet. Vi hade slokhattar istället för studentmössor och själv åkte jag inte ens till skolan på avslutningsdagen.
Tisdag 24 maj #
Idag var Klas och jag på ordförandeberedning. Vi hade att yttra oss över två fristående skolor som ska starta/utöka i Gävle. Det får mig att fundera över Älvkarleby som tydligen hamnat i rejäla bekymmer efter att en friskola där ansökt om att få utöka sin verksamhet.Läste att Svenska kommunförbundet, Landstingsförbundet och Friskolornas riksförbund begärt att regeringen ska se över systemet med bidrag till fristående skolor. Det är synnerligen nödvändigt, som jag ser det. Ska vi ha både kommunala och fristående skolor måste vi se till att inte skapa konfliktsituationer. Den kommunala skolan ska inte behöva hänga på gärdsgårn och dingla i takt med att friskolor beviljas tillstånd att öppna.
Den kommunala skolan, likväl som friskolorna, måste få arbetsro och trygghet i sin tillvaro!
Söndag 22 maj #
Idag var det en speciell dag för en Big Brother-nörd som jag :) Finaldag och lite sorgligt att veta att de människor jag följt i 114 dagar skulle gå ut ur huset för gott. Jag har följt BB varje säsong sedan 2000, med mer intresse för varje år faktiskt. Den här gången kändes det inte så viktigt vem som slutligen tog hem stålarna, så länge det inte blev Tina... Och när norska Alltid-glada-och-tacksamma-Britt tog emot miljonen kändes det helt okej.De första veckorna av BB-2005 var jag tveksam till upplägget med norska och svenska deltagare. Det var hur jobbigt som helst att förstå norrmännen och då trodde jag aldrig det skulle gå. Nu, efter 114 dagar är jag en fena på norska! Den sortens bildande effekt hade jag inte räknat med. För min del får de gärna ta en annan språkgrupp nästa säsong - t.ex. kinesiska. Det skulle inte skada att kunna...
Och apropå ingenting och allting - förra BB-säsongen hade jag en maildiskussion med Ireen Wachenfeldt, ordförande för ROKS (och aktuell genom dokumentären om ROKS på SVT). Hennes utspel förra året om en påstådd händelse i BB-huset fick mig sannerligen att grubbla över hennes förstånd. OCH hennes trovärdighet. För min del föll den rakt ner i underjorden redan då.
Den gången påstod ROKS att någon begått ett sexuellt övergrepp inför rullande kameror i BB-huset. Något som jag visste inte var sant eftersom jag såg varenda minut av den aktuella kvällen. Även den gången försökte Wachenfeldt förklara sig i efterhand. Hon påstod att ROKS-medlemmar med egna ögon hade sett övergreppet, pratade om "penetration" och publicerade foton som inte ens hade med den aktuella händelsen att göra.
ROKS valde den gången att polisanmäla - förundersökningen las ner. Men Wachenfeldt anser sig ändå ha rätt. En inställning som stämmer ganska bra med SVT:s "vinkling" av ROKS åsikt - män är djur, en del är bara bättre på att dölja det.
Lördag 21 maj #
Idag var det Fackens Dag i Högbo. Trivsamt med många aktiva och en hel del besökare. Den som ville kunde välja på att åka i Räddningstjänsten skylift, måla graffiti på presenning, gå tipspromenad, lyssna på musik, äta korv, dricka kaffe, åka häst och vagn runt Högbo Bruk m.m. m.m.Jag fotade förstås en del som du är välkommen att titta på!
Måndag 16 maj #
Media Culpa har en undersökning om vilka som läser bloggar. Tar bara någon minut att fylla i. Gör det! Det blir intressant att se resultatet.Söndag 15 maj #
Det pågår nånting jävligt otäckt i Sverige just nu. Helt plötsligt ropas det på hårdare tag mot barn. Några exempel har jag samlat. Alla är inte lika idiotiska men alla har drag av samma förlegade synsätt på "barnuppfostran".
- Barnen har blivit monster - Linda Skugge
- Vissa barn bör få en örfil - Elise Claeson
- Var tredje har slagit sitt barn - Enkät i AB
- Ge lärarna tydliga befogenheter - Lärarförbundet
"Vad är nyckelordet? Respekt, i dess sanna bemärkelse. Men varför ska inte samma inställning ligga till grund för den svenska grund- och gymnasieskolan? Varför ska man lägga respekten åt sidan, och lyfta fram DISCIPLINEN så fort man finner brister i skolan.Ett barn som kritiseras lär sig att fördöma.Det kanske är just avsaknaden av respekt som är problemet, och att det går åt båda håll. Men vi vet, om vi tänker efter, att det enda sanna sättet att få respekt av någon är att visa den respekten mot andra. Och har vi uppnått ömsesidig respekt, då kommer mobiltelefonerna inte längre att vara ett stort problem."
Ett barn som får stryk lär sig att slåss.
Ett barn som hånas lär sig blyghet.
Ett barn som utsätts för ironi får dåligt samvete.
Ett barn som får uppmuntran lär sig förtroende.
Ett barn som möts med tolerans lär sig tålamod.
Ett barn som får beröm lär sig att uppskatta.
Ett barn som får uppleva rent spel lär sig rättvisa.
Ett barn som får känna vänskap lär sig vänlighet.
Ett barn som får uppleva trygghet lär sig tilltro.
Ett barn som blir omtyckt och kramat lär sig att känna kärlek i världen.
Lördag 14 maj #
Idag har jag pysslat lite. Visst låter det liksom nyttigt?I själva verket har jag suttit vid datorn från att jag vaknade. Solen har lyst med sin närvaro hela tiden och vårfåglarna kvittrat utanför fönstret. Men jag har suttit i avgaserna från min laptop och kodat html. Och svept en och annan kopp kaffe dessutom.
Nu har jag äntligen gängat ihop Ploggen med min gamla Loggbok från 1998-2001. Det blev ett glapp på ett par år då jag inte orkade skriva om mig själv och min trista hjärnas vindlingar. Men jag är glad att jag sparat allt. Det är fascinerande att läsa om sig själv bakåt i tiden. Man försvinner in i ett annat tänk och en annan verklighet på ett spännande sätt.
Jag måste skratta lite åt mitt sätt att koda html också. Men får väl vara glad åt att både kodningen och jag går åt rätt håll.
När jag ändå pysslade la jag in lite slumpade citat också. Samt några foton i fotoalbumet. Nu ska jag diska minsann.
Fredag 13 maj #
Olycksdag? Nej, inte har jag märkt nåt speciellt...Har just läst lokalpressen med reaktioner på gårdagens presskonferens om planerna på nybyggen i Sandviken.
Jag kan inte annat än fnissa åt de patetiska reaktionerna från "löpar- och bandylegender" som GD ger uttryck för :) Stackars Walter och Knatten Olsson tycker det är onödigt, dumt, tragiskt och sorgligt att deras gamla lekplats ersätts med villor.
"Det var ju mitt hem från början av 50-talet" säger Knatten. "Varje gång jag åker hem till mamma på Bollvägen brukar jag åka förbi Norra IP..." fortsätter han och berättar att tiden där är den roligaste i hans idrottsliv.
GD:s Jörgen Larsson är också lite lessen eftersom han är ännu en som haft sitt andra hem på Norra IP. Sen fortsätter han med att räkna upp allt trevligt han haft för sig där genom åren. Suttit på en snödriva och lyssnat på Snoddas t.ex.
Ni får ursäkta men jag känner ingen sympati för de förtvivlade legenderna. Inte ens Jörgen Larsson tycker jag synd om, och han är ändå en trevlig prick. Är det meningen att vi ska bevara alla människors barndomsmiljöer?
Var är isåfall Korsika-badet där jag befann mig hela dagarna som barn? Var är häcken vid Tryckeriet där vi lekte kurragömma? Var är min skolgård i Barkhyttan med den lilla skridskoplanen? Ingen av mina två skolor från barndomen existerar längre! Förresten har jag barndomskompisar också som haft osmaken att flytta hemifrån. Vivis familj sålde sitt hus och någon elaking byggde nytt där.
Hallå?! Det var faktiskt mitt andra hem! Hur tragiskt är inte det?. Mitt riktiga barndomshem är förfallet och huset där jag bodde som tonåring har brunnit ner.
Förresten finns det en hel del annat från min barndom som förfallit - jag själv t.ex.
Onsdag 11 maj #
Hade det funnits nåt som "Policyakuten" så kunde de stått för min lön idag :) Började morgonen med att åka till Högbo för dag två om det alkohol- och drogpolitiska programmet. Vi tänkte och jobbade enskilt, i grupp och kreativt under ledning av Lotta Åberg och Jenny Myhrberg. Skrev färgglada lappar med viktigt, troligt, önskvärt eller inte...Det blir förstås svårt att enas om vissa saker när vi ska göra det i en grupp bestående av en från varje parti... Vissa frågor är vi rörande eniga om men vissa frågor går helt enkelt inte. När det börjar röra värderingar är det ganska självklart att det skär sig.
Tyvärr blev det en del tjafs i den grupp jag var med i och det var tråkigt samtidigt som jag tycker att det blev lite överdrivet. Det är svårt att jobba politiskt om man ska ta åt sig personligen när man inte får medhåll av partimotståndare. Det är ju där - i skärningspunkterna - som politiken verkligen lever sitt verkliga liv.
Nåväl, jag var tvungen att lämna Högbo i förtid, för att delta i beredningens för Barn- och ungdomspolitisk policy sista möte. Tre dokument skulle vi fastställa; förarbetet, policyn samt förslagen till beslut. Mötet drog ut på tiden, mycket pga mig, men huvudsaken var väl att vi som deltog kände oss nöjda med slutresultatet. Det gör jag och förhoppningsvis också de andra, men det har varit både jobbigt och tagit mycket tid att komma så här långt.
Den här beredningen är den första fullmäktigeberedningen som utsetts och fullföljt sitt uppdrag. Jag hoppas och antar att det blir en utvärdering av hur arbetet fungerat. Mycket har varit väldigt bra, Peter har skött ordförandeskapet på ett kreativt, lyhört och demokratiskt sätt med en hel del inslag av nytänkande.
Det som känns negativt så här i backspegeln är att några partier deltagit endast sporadiskt på mötena, ett har överhuvudtaget aldrig dykt upp. Samt att vi i s-gruppen inte lyckats engagera våra ersättare att delta i de s-träffar vi haft om policyn. Det sista tycker jag är speciellt trist eftersom jag saknat våra två Örnaktiva ersättare. Eftersom jag tycker att Unga Örnars tankar och åsikter om barn- och ungdomsinflytande är mycket klokt hade det stödet varit gott att ha i det här arbetet. När får Unga Örnar en till sån chans att påverka barn- och ungdomspolitiken?
Tisdag 10 maj #
Idag har jag varit på dag ett av Framtidsverkstad om Alkohol- o drogpolitiskt program. Förmiddagen handlade om tobaksanvändning och dess faror. Självklart hoppades jag få mig ett par tankeställare förutom mer kunskaper.Några nyheter fick jag mig till livs.
- tobak innehåller ammoniak för att snabba upp beroendet, kakao för att vidga luftrören och göra det lättare att få i sig skiten samt socker och mentol för att dämpa nikotinsmaken. Det är naturligtvis tobaksindustrin som bjuder oss på dessa tillsatser. Jag undrar om det skulle vara omöjligt att helt enkelt förbjuda dem att tillsätta sånt som gör det lättare att bli beroende och lättare att dra i oss röken?
- 1946 rökte 50% av männen och 9% av kvinnorna. 2004 är siffrorna 14% män och 19% kvinnor (5% pojkar och 13% flickor men 15% pojkar snusar mot bara 3% flickor).
- Tobaksanvändning kostar 26 miljarder/år i Sverige medans tobaksskatten drar in 8,4 miljarder. Tog död på argumentet att rökare på nåt sätt skulle bidra till samhällsekonomin.
- I Sandviken dricker sig 30% av männen och 14% av kvinnorna berusade mer än en gång/månad
- Systembolaget i Sandviken säljer 1.289.257 liter alkohol per år. Omräknat till ren sprit är det 125.090 liter.
- Om alkoholen skulle bära sina egna kostnader skulle 70 cl sprit kosta 560 kr. Inte för att jag är varken mattesnille eller expert på alkoholpriser - men det borde innebära att varje liter sprit som säljs är underfinansierad med ca 440 kr (en normal flaska whisky kostar ca 250 kr, eller hur?.
Kan nåt mattesnille fundera ut om det stämmer att det då bara i Sandviken kostar 55 miljoner per år att folk dricker 125.090 liter? Vilket jag inser är att räkna i underkant eftersom ren alkohol betingar ett högre pris. Nån som hänger med så här långt? - Ett "normalt" barn kostar 340.000 kr för BB-vistelse och skolgång. Ett barn som fötts med alkoholskador kostar 4.032.000 kr för samma sak. Tydligen har man dessutom visat på samband mellan DAMP/ADHD och att mamman druckit alkohol under graviditeten. Ett faktum som anses så känsligt att det inte pratas speciellt mycket om.
- Optimal berusning uppnås vid ungefär 0,5 promille, vilket är ungefär en halv flaska vin för en man och lite mindre för en kvinna.
Söndag 8 maj #
Det är klart! Klockan är 23.38 och jag har äntligen klickat på SÄND och fått iväg mina åsikter om förslaget till Barn- o ungdomspolitisk policy! Och därmed lyft en del ångest från mina axlar.Ärligt talat ska man inte be mig göra sånt där. Jag avskyr att tycka till om sånt som andra skrivit! Det beror på att jag är en jävla petimeter och har lust att ändra på var och varannan mening. Jag vet att jag är sån men kan inte göra mer åt det än att helt enkelt hejda mig.
Trots att jag hejdar mig får jag dåligt samvete för att jag är så krånglig och för att jag alltid måste tycka om allting. Vi är 12 personer i gruppen och inga andra åsikter har kommit än "ska vi använda det ordet" och då svarade någon "ja, varför inte". Typ så.
För mig blev det två sidor med åsikter. Typ så. Och det ena dokumentet ändrade jag så mycket att jag blev tvungen att skriva om det... Och då känner jag mig SÅ jobbig.
"Meeeeeeeeen, kan ingen skjuta mig?!" skrek jag till slut till sönerna. Storebror tog sig tid att lyssna på mitt gnäll och som vanligt fick han mig också att tänka till.
"Man skickar väl inte ut nåt och ber folk tycka till om man inte vill att folk ska tycka till?" Näe, just det. Tänkte inte på det.
Lördag 7 maj #
Så är helgen slut för den här gången. Hela helgen har jag haft på mig att läsa igenom förslaget till barn- och ungdomspolitisk policy och skriva ner mina kommentarer och förslag till ändringar...Torsdagen gick, fredagen gick, halva lördagen gick... Inget gjorde jag. I 13-tiden plockade jag fram dokumenten och sen låg de som öppna fönster på min dator. Två stycken var det och fram emot 15 började det kännas lite korsdrag där mellan rutorna.
Jaha. Då gjorde jag kaffe och till det unnade jag mig att läsa mail och nyheter. Sen läste och skrev jag lite på ett forum. Då fick jag plötsligt för mig att jag måste leta på Bostadsrättsföreningens stadgar - vilket resulterade i att jag städade i ALLA papper på skrivbordet, på köksbordet och på bänken. Jag tog mig t.o.m. för med att sortera alla Brf-papper i en gammal pärm och en ny. Samt plockade fram allt jag behöver ha till nästa veckas stämma.
Skönt. Satte mig vid datorn igen. Lite nya mail hade kommit... Jaha. Näe, jag måste kissa.
På vägen tillbaka till datorn började mina händer diska och torka av på köksbänkarna. När faderskapet kom för att hämta sina söner råkade jag se hur dammigt det var på vardagsrumsgolvet. Så sen dammade jag. Dammade. Alltså med dammvippa. Fattar ni?
Sen så dammsög hela huset, torkade golv, städade upp på balkongen och hittade en pannlapp som jag sen handtvättade. Gjorde ren en ljusstake och vattnade blommorna. Usch vilka skräpiga fönsterbrädor! De måste torkas. När det var gjort fick jag hämta dammsugaren igen och dra ett varv till under fönstren...
Vad är det här? Jo, jag har läst "Tankar om tid". Jag vet vad ställtid innebär. Men hur kan plötsligt uppgifter som jag skytt som pesten kännas så trevliga? Det skadar väl inte att de blir gjorda heller men hur går det till?
Se där. Nu har jag skrivit det här också. Nu är frågan vad jag ska hitta på för undanmanöver härnäst...
Torsdag 5 maj
Fick lust att posta ett par bilder med tanke på det Magnus skrivit om Arbetarbladets vinkling av 1:a Maj: Magnus1 - Magnus2 - Magnus insändareHär är bilden AB valde att visa:
Här är en bild på folksamlingen som står precis bakom Cajsa (klicka för större bild)
Torsdag 5 maj
Kristi Himmelfärdsdag idag. Men också Folknykterhetens Dag. Jag känner att något borde göras men vad?Eftersom jag mest känner mig som en asocialdemokrat idag ägnar jag mig åt att mysa med tända ljus och boken Drivkraft. Den som Arbetarekommunen gett ut i samband med sitt 100-årsjubileum.
Just nu läser jag om Gösta Sandin och blev påmind om det han skrivit om etik och moral till nya förtroendevalda socialdemokrater.
Den texten förtjänar att läsas flera gånger och den gör sig dessutom bra på Folknykterhetens dag.
Onsdag 4 maj
Har utfört månadens tingsrättsdag. Vi var kallade extra tidigt för att få en del information om målet, en vårdnadstvist. Den typen av konflikter är alltid oerhört slitsamma och tragiska. Deprimerande, skulle jag vilja säga. Advokat O bestämde sig för att hoppa över ett vittne så vi var faktiskt klara med dom och allt redan kl 16.Efter den dagen var det skönt att komma hem och skönt att hitta Rädda Barnens nyhetsbrev med detta innehåll:
Utbildning av flickor är en av de viktigaste åtgärderna om situationen för världens barn ska förbättras. Det framkommer i rapporten "State of the world's mothers 2005 - The power and promise of girls' education", som i dag lanseras av Rädda Barnens systerorganisation Save the Children US.Rapporten speglar hur barn och deras mödrar har det i 110 länder i världen. Den innehåller ett s k "Mödraindex", som visar de bästa och sämsta länderna att vara mamma i, och fokuserar i årets utgåva särskilt på flickors behov av utbildning.
- Rapporten visar tydligt att barnets förutsättningar till ett gott liv är starkt kopplade till mammans hälsotillstånd och utbildningsnivå, säger Jörgen Runholm, ansvarig för Rädda Barnens utbildningsfrågor.
Save the Children US "Mödraindex" rankar 110 av världens länder. Sverige toppar listan.
Tisdag 3 maj
Dags för månadens nämndmöte. Redan efter punkt 1 var vi långt efter i tidsplanen, som vanligt.Gymnasieskolans framtid diskuterades livligt. Det är ganska tydligt vilka våra hjärtefrågor är - vi som låter mycket på mötena. (V) pratar för jämställdhetsarbete, (Fp) tycker det är viktigt att näringslivets synpunkter på utbildningsutbudet är viktigt, och jag tragglar på med elevinflytandet. Undrar hur många gånger jag sagt det ordet genom åren...? Flera tusen skulle jag tro.
Det märkliga med det är att själva ORDET elevinflytande tjofsar in som en varm kniv i smöret hos de flesta idag. Till skillnad mot för några år sedan. Men sen då? Sen händer det ingenting. För att använda en annan aforism är det som att skriva elevinflytande i sanden. Ordet blåser igen eller sköljs bort med vardagens alla morgonduschar. Och sen är det bara att börja om från början igen.
Nu blev jag så trött på allting att jag inte orkar skriva mer idag.
Söndag 1 maj
Funderade igår över hur många 1:a Maj-demonstrationer jag varit med i genom åren.32 stycken kom jag fram till...
1974 gick jag första gången i Uppsala och från Vaksalatorg gick sedan mina tåg i 10 år till. Efter det har jag gått både i Hofors, Gävle och de senaste åren i Sandviken.
Många år i Uppsala var roliga tillsammans med ungarna i Unga Örnar... Men jag tror faktiskt inte att något varit så spännande som 2005 i Sandviken!
Eftersom Arbetarekommunen fyller 100 år fylldes tåget av tidstypiska plakat och utklädda demonstranter från alla 100 år. Det var en härlig syn kan jag lova!
En del var vackra som vårblommor och andra fick det att rycka i mungiporna :)
Alla gick in för sitt uppdrag till fullo men jag måste ändå nämna några favoriter.
Margareta Wigren var otroligt snygg i sin dräkt och gula hatt från 1945, Klas Palmér var helt underbar i polisonger och Hasse Lundgren på sin cykel... Och tjejerna i familjen 1955 lyste upp hela Jerntorget!
Äsch. Det går inte att uttrycka det här i ord. Gå till mitt fotoalbum och titta istället!
Onsdag 27 april
Kunskapsnämndens s-grupp hade möte på kvällen. Kul att ha med två nya ledamöter som bidrar till diskussionerna! Det vitaliserar, det känner jag.Som vanligt hade vi många ärenden och vi diskuterade en hel del om dokumentet "Gymnasieskolans framtid". Jag, och flera med mig, saknar ett utvecklat resonemang om en anpassning av program och profiler utifrån elevernas intressen och önskemål. Speciellt då med tanke på att vi har alltför många som inte kommer in på sitt förstahandsval nu.
En annan punkt som diskuterades livligt var resultatet av gymnasiets elevenkäter. Trots att gymnasieförordningen säger att varje klass SKA ha klassråd - trots att ett av Kunskapsnämndens mål är att varje elev ska få den kunskap och det stöd som han/hon behöver för att utöva formellt elevinflytande - så finns det program där så några som 3% svarar att detta uppfylls.
Påståendet "Klassrådet ger mig möjligheter att påverka i skolan" får 1,94 av 4 möjliga.
Påståendet "Elevrådet ger mig möjligheter att påverka i skolan" får 1,88 av 4 möjliga.
Nedan syns hur många som svarat att de har klassråd minst en gång/månad.
Det kan inte få gå ett helt år till utan att elevernas möjligheter till inflytande ökar! Jag tror att vi måste hitta ett sätt att följa upp denna fråga mer noga och ofta. Vi får ta upp det till diskussion i nämnden och med skolcheferna. För så här kan det inte få fortgå.
Men det finns också glädjande resultat i enkäterna. "Jag känner mig trygg i skolan" fick betyget 3,53 (av 4) och "Jag trivs i skolan" - 3,14.
Tisdag 26 april
Testar Googles Ad Sense för att stilla min nyfikenhet. Det är intressant med nya funktioner på nätet och jag vill gärna vara med och testa.Måndag 25 april
Jag har kompisar som bloggar! Det är det roligaste hittills den här veckan (som ju inte kommit så långt)Magnus blogg har jag följt ett tag och idag hittade jag också Patriks. Båda bloggar på www.blogger.com - nåt jag också har försökt men av nån anledning inte orkade med. Kanske har det med det vanliga att göra - jag kan inte inrätta mig i former som andra skapat :)
Igår skrev Magnus om verklighetsförankring med anledning av att han igår formellt blev invald i Kunskapsnämnden. Det är intressant att filosofera kring att en människa skulle träda över nån slags gräns i tillvaron, bara för att han blir politiker.
Många gånger har jag försökt känna igen mig i det "folk" säger om oss som har förtroendeuppdrag - men känner mig lika förundrad varje gång. Det finns ju bara vanliga människor i politiken?! Mammor, pappor, far- och morföräldrar, vårdbiträden, parkarbetare, studerande, lärare, hög- och lågavlönade, tjocka och smala, långa och korta, singlar och gifta. Jag har inte träffat en enda politiker som inte är som folk i allmänhet, och då har jag ändå 30 år bakom mig i det politiska livet.
-----
Ikväll var det fullmäktigemöte förresten. En fråga från C-E Ohlsson till A Wiktorsson om "svårigheten att uppträda som arbetsgivare för kommunstyrelsen och dess ledamöter" väckte en intressant debatt. Anettes svar innehöll ett citat från Maria Brolins insändare i GD där hon säger om förvaltningscheferna "förvaltningschefer väljs utifrån partibok och släkt- och vänskapsförhållanden". För att Maria skulle få chansen att bemöta detta beslutade KF att omvandla C-EO:s fråga till en interpellation.
Av debatten kan man dra slutsatsen att det finns rejäla motsättningar mellan KS-ledamöterna... Bara att hoppas att KS utbildningsdagar ger resultat.
Lördag 23 april
Distriktets partikongress 2005 ägde rum på Folkets Hus i Sandviken.Ni som var där och vill veta mer om den grymma tjejen som läste dikter kan kolla på Ingela Walls hemsida.
Fotoalbumet får berätta resten om kongressen.
Torsdag 21 april
På kvällen hade ABF årsmöte och Arbetarekommunen medlemsmöte. Vi startade tillsammans och fick chansen att lyssna på Bernt-Olov Andersson och hans Bandavdelningen. Mycket bra!Projektet Euro-Link(s) har just nu besök från de nya EU-länderna och hos oss är Robert Zanony och Peter Pelegrini från SMER i Slovakien. Två trevliga killar som verkar trivas bra i Sandviken.
AK-mötet behandlade en hel hög med motioner till Partikongressen 2006. Jag har nog aldrig varit med om den mängden motioner så det var kul! Energipolitik, föräldraförsäkringen, studiemedelssystemet, sexuallagsstiftningen, kriminalvården, vikarieproblematik är några exempel på vad motionerna handlade om.
Min favorit bland motionerna var Stefans, om sekulära livssynsorganisationer. Den handlar om att dessa ska behandlas på samma sätt som religiösa trossamfund när det gäller juridisk ställning och rättigheter. Samt vad gäller möjligheter att få ekonomiskt stöd.
Som medlem i Humanisterna instämmer jag förstås helhjärtat i dessa tankar!
Onsdag 20 april
På kvällen träffades vi på ABF och målade plakat inför 1:a Maj. Det blir kul i år med upplägget om Arbetarekommunens 100 åriga liv i Sandviken!Varje 10-tal år ska vara representerat i tåget med tidsenliga plakat och kläder. Ikväll letade vi i böcker efter passande paroller och ABF-tjejerna textade snygga plakat.
Jag är ansvarig för 1975 (70-80 egentligen) och ska skaffa tre personer till för den tiden. Just nu saknar jag två... Alla jag frågar är upptagna med andra uppgifter så jag börjar känna mig stressad. 1975 är ett ganska lätt år att hitta kläder till tycker jag.
Mycket av det modet är mode även idag och jeans, jeansväst, platåskor, vida blommiga kjolar, indiska skjortor, näbbstövlar, palestinasjalar... sånt är inte så svårt att hitta idag.
Bilden är från 1973, då var jag 17 år. Tuffare, uppkäftigare och några kilo lättare än idag :)
Tisdag 19 april
Barn- och ungdomspolitiska beredningen hade heldagsmöte idag. Vi var ute på Säljansgården och det var skönt, trots att det var svinkallt ute. Det kändes gott att komma bort från stan och de vanliga sammanträdesrummen.I den här beredningen går diskussionerna livligt till och det är högt i tak. Vi är nu i slutfasen och har bara ett möte kvar innan vårt förslag ska skickas till kommunstyrelsen.
På kvällen var det ombudsträff för oss som ska på distriktskongressen. Det finns ca 15 inlämnade motioner och vi diskuterade vår inställning till samtliga.
Renate påminde oss om att vi måste se upp för att tänka som ledande kommunalpolitiker när vi sitter på AK-möten, för det är lätt hänt. Som socialdemokrater tycker vi alla t.ex. att barn som bor växelvis hos sina föräldrar ska ha rätt till skolskjuts från båda sina hem. Men som ansvariga för kommunens ekonomi tänker man andra tankar...
Måndag 18 april
På kvällen hade fullmäktiges s-grupp möte. Det är väldigt få ärenden på kommande KF men vi hade mycket att diskutera ändå.Mötet inleddes med information av Charlotta Ryd som skriver på ett förslag till Naturvårdsprogram för kommunen, samt kommunekologen Torbjörn Johansson.
I övrigt diskuterade vi 1:a Maj och kommande kampanjvecka "Seniorkraft-Ja tack!", nämndplaner och budget, läget med Sandbacka Park, organisationsöversyn/utvärdering. Peter rapporterade från Barn- och ungdomspolitiska beredningen och Hasse drog resultatet av s-gruppens enkät.
Vi hade också en lång diskussion ang förslaget till policy för politiska partier i skolan. Både Åke S och jag föreslog att vi helt enkelt låter bli att ta beslut om någon policy nu. Debatten har fokuserats på helt fel saker och handlar inte alls om det som var intentionen med policyn.
Söndag 17 april
Det är så roligt när Kenneth Jonsgården skriver så här i AB:s ledare idag:För att skapa nytt förtroende gäller det därför att spela med öppna kort. Beslut bakom stängda dörrar är aldrig bra politik. En politiker måste alltid vara beredd på att ifrågasättas, på att förslag och beslut ställs under lupp. Detta måste ske utan att man gömmer sig bakom en attityd av arrogant översitteri. Eller ändå värre; gör sig oanträffbar för både frågor och kritik.AB då? Är de beredda att ifrågasättas?
Tisdag-onsdag 12-13 april
Har ägnat två dagar åt dialog med kommunstyrelsen. Alla nämnder redogör där för sina nämndplaner och budgetäskanden för 2006. KS ställer frågor och diskuterar. Alla ordföringar ska delta i alla nämnders föredragningar och det tycker jag gav väldigt mycket för att se helheten.
Totalt hamnade äskandena på 58 miljoner över ram.
Nämndernas äskanden kan sammanfattas så här:
Kunskapsnämnden | 21,00 milj | 4 % av ram |
Socialnämnden | 1,90 milj | 2 % av ram |
Handikappnämnden | 12,75 milj | 4 % av ram |
Äldreomsorgsnämnden | 9,70 milj | 10 % av ram |
Kultur- o fritidsnämnden | 2,30 milj | 2 % av ram |
Tillväxtnämnden | 6,20 milj | 9 % av ram |
Bygg- o miljönämnden | 0,85 milj | 6 % av ram |
Kommunstyrelsen | 3,30 milj | 2 % av ram |
Söndag 10 april
Vad ska man säga om Arbetarbladet som inte tar in Åke Södermans debattartikel?Fegt, säger jag. Lite självkritik skulle inte skada.
Fredag-lördag 8-9 april 2005
Var till Älvsjömässan på Gymnasiemässa. Innan vi åkte fick jag i uppdrag av Kåre Skantz att skriva ner mina intryck från dagarna. Jag gör det enkelt för mig och kopierar in det jag skrev även här:Gymnasieskola för framtiden - framgång genom skolutveckling
Så var temat för den konferens som anordnats av Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund samt Linköpings universitet och som gick av stapeln 8-9 april.
Från Sandviken var vi ca 15 deltagare - förtroendevalda, skolledare, fackliga företrädare och tjänstemän från Kunskapskontoret. Alla på olika sätt ansvariga för vår framtida gymnasieskola här i kommunen.
Konferensen inleddes starkt med anföranden av de båda fackliga organisationerna och därefter ett föredrag av författaren Theodor Kallifatides. Theodor kom till Sverige som 26-åring och temat för hans föredrag var Människan och språket.
Han tog oss med på sin väg till det svenska språket på ett spännande, humoristiskt och tankeväckande sätt. Att få "se" det språk man har i blodet genom någon annans ögon väcker funderingar. Jag minns några saker: "Det knallar och går" säger vi. Men man kan inte säga att "det knallade och gick" - varför inte? Man kan "gå någon på nerverna" men den som säger sig ha "promenerat på någons nerver" blir troligen inte tagen på allvar.
Därefter fick vi alla vår världsbild rubbad av Hans Rosling, professor i internationell hälsa på Karolinska Institutet. Temat för hans föreläsning var Blir världen bättre? Hans har varit med och tagit fram en fri mjukvara för att presentera fakta om mänsklig utveckling i världen och de fascinerande och tankeväckande bilderna var hämtade från deras website www.gapminder.org. Ett besök där rekommenderas å det varmaste!
Resten av fredagen splittrades vi på seminarier med olika innehåll. Validering, värdegrunden, internationella kontakter, entreprenörskap, elevinflytande, programråd är några exempel på innehåll.
Som avslutning på dagen bjöds vi på bl.a. modevisning, blomsterbindning, musik och dans av gymnasieelever.
På lördag morgon möttes vi av Stefan Einhorn, professor i molekylär onkologi på Karolinska Institutet. Stefan pratade om Den goda arbetsplatsen med fokus på mänskliga relationer. Med humor och genom att ställa oss inför konkreta dilemman fick han oss att fundera över varför vi ska vara goda, varför vi inte alltid är goda och om det lönar sig att vara god (vilket det tack och lov gör).
Några tänkvärda citat av Stefan:
- Man blir bra på relationer genom att öva på relationer
- Det är INTE tanken som räknas - det är handlingen
- Uppmärksamhet är framtidens bristvara
- Se din medmänniska!
På bussen bad jag alla att skriva ner vad de främst hade med sig från dessa två dagar. Här nedan följer några exempel:
- Förändringsarbete och att diskutera ihop sig om elevsyn och kunskapssyn tar tid och måste prioriteras. Sandviken har kommit långt, men vi fick tips på flera förbättringar
- Att få min världsbild förändrad och få veta att världen blir bättre genom den suveräna ny mjukvaran www.gapminder.org och Hans Rosling
- Det viktigaste budskapet stod Stefan Einhorn för: Se din medmänniska!
- Klara signaler om vikten av ökad kontakt och samarbete med arbetslivet.
- Rektor är garanten för inflytande.
- Gymnasieskolan klarar att 90 % av lärarna arbetar i arbetslag, om arbetslaget innehåller sex klasser.
- Det är inte eleverna som misslyckas med att nå målen - det är skolan!
- Hur viktigt det är för oss människor att äga ett språk. Att kunna tolka, förstå och förmedla tankar och känslor.
- Kunskap idag är färskvara, jämfört med tidigare. Gammal kunskap konserverar fördomar och förbereder inte våra ungdomar för livet utanför skolan.
- Vi måste börja reflektera över vad som är svenskt i ett mångkulturellt Sverige för att vi ska kunna möta våra nya medborgare på ett bra sätt.
- Tycker att detta var ett bra sätt att starta omformningen av vår gymnasieskola.
Torsdag 7 april 2005
Klas och jag var med på rektorsträff på förmiddagen i KF-salen. Vi fick chansen att ha genrep på det vi tänker framföra på Dialogdagarna med KS och fick också frågor, kommentarer och förslag från rektorerna. En mycket givande förmiddag! Jag hoppas att vi kan fortsätta med den typen av möten då vi har tid att prata lite mera fritt i olika frågeställningar.Onsdag 6 april 2005
S-ledamöterna i Barn- o ungdomspolitiska beredningen träffades hemma hos Carina på kvällen. Tyvärr kom ingen av ersättarna den här gången heller. Men Carina, Peter och jag hade, som vanligt, bra diskussioner och nu känns det att vi börjar närma oss ett färdigt förslag till beslut.Tisdag 5 april 2005
Idag hade vi nämndmöte hela dagen. På förmiddagen var revisionen med och vi behandlade vårt svar på revisionsrapporten. Kvalitetsutvecklarna Ulla och Lena ledde oss i arbetet och det blev riktigt bra. En hel del kom fram och jag ser fram emot att få se deras sammanställning.Det reguljära nämndmötet inleddes av Kristina Berg-Mattfolk som berättade om Elevhälsans verksamhet. Därefter hade vi bara dagordningen kvar med 16 ärenden...
Nämndplanen tog lång tid att fastställa. Vi kan inte jobba på det här sättet igen! I fortsättningen får vi göra så att vi jobbar med nämndplanen OCH tar beslut om den på samma möte. Eftersom vi bara var fyra deltagare på "arbetsmötet" fick vi nu ta om i stort sett allt - utan att egentligen så mycket nytt kom fram.
Ärendet om förslag till policy för politiska partier i skolan bordlades. Det var väntat och jag tycker det är bra att alla partier får gott om tid att diskutera och fundera över dessa frågor.
Jag kunde inte stanna till slutet på mötet eftersom vi skulle träffas och prata om nya intranätet kl 18. Nämnden slutade inte förrän ca 18.30. Det var trögt att koppla om hjärnan och försöka leda en diskussion om nåt helt annat efter 9 timmars sammanträde!
Måndag 4 april 2005
På eftermiddagen var jag på möte om Familjecentraler. Vi diskuterade förslagen till samverkansavtal och fastställde tidsplanen. Det blev återigen en diskussion om svenska kyrkans medverkan.Lördag 2 april 2005
Arbetarbladet skrev igår om det förslag till Policy för politiska partier och organisationers besök i skolan som kommer upp i Kunskapsnämnden nästa vecka.Jag har lärt mig en sak nu. Att se till att få läsa intervjuer innan de publiceras... I min egen Plogg tar jag chansen att kommentera artikeln.
Mina kommentarer följer nedan - AB:s text är grön
"I förra veckan kastades sverigedemokraterna (SD) ut från Bessemergymnasiet när spred flygblad där. Orsaken var dels att de kom oanmälda, dels att rektorerna inte ville ha dem där på grund av de åsikter de spred. Men i framtiden kan det bli lättare för SD att komma in på skolorna i Sandviken."Det som hände på Bessemer var att SD kom dit oanmälda och delade ut flygblad. Det kommer att vara lika otillåtet om policyn antas, som det är idag. Men mer uttalat otillåtet. Den som vill komma in i skolan måste självklart först kontakta rektor och därefter ska, enligt policyn, följande ske:
a) Förfrågan om att komma till skolan tas in.
b) Skolan organiserar besöket, förbereder och fördelar arbetet enligt sin handlingsplan.
c) Skolan bevakar och ansvarar för att argument och uppfattningar som inte kommer fram under exempelvis en debatt eller partiinformation, där inte alla partier deltar, lyfts fram så att kravet på allsidighet tillgodoses.
I policyn står också: "Mötesfrihet råder inte på skolan. Skolan är ingen allmän plats i lagens mening, här gäller samma regler som i samhället i övrigt. Ingen enskild eller organisation har ovillkorlig rätt att till exempel ställa upp bokbord eller sätta upp affischer på en skola. Ansvaret för vad som sker på en skolas område ligger på skolans rektor."
Ingen rektor kan nekaNja... i förslaget till policy står: Inget politiskt parti som har plats i demokratiska församlingar får systematiskt missgynnas när skolan arrangerar debatter, partiinformationer eller liknande.Nu på tisdag ska kunskapsnämnden behandla ett förslag till policy för partiers och organisationers besök i skolan som, om det går igenom, innebär att ingen rektor kommer kunna neka ett visst parti tillträde.
Bakgrunden till förslaget, som tagits fram av s-politikerna i nämnden, är att en del politiska partier - särskilt ungdomsförbunden - upplevt att det varit svårt att få komma ut på skolorna och prata. Det har helt enkelt funnits en stor osäkerhet ute på skolorna om vad som är okej och inte.Det finns ytterligare två anledningar till att förslaget till policy tagits fram.- Man kanske tycker det är svårt att veta vad det egentligen betyder att skolan ska hålla sig värdeneutral. Rektorerna vågar mer om de har en policy att stödja sig emot, säger Ann-Catrin Brockman, s, vice ordförande i kunskapsnämnden.
Alla ska få komma till talsÅterigen - i policyförslaget står INTE "alla demokratiska politiska partier" utan alla partier som har plats i demokratiska församlingar.Att eleverna får möta olika åsikter och värderingar är viktigt för att de ska få lära sig om demokrati och samhällsfrågor.
I policyförslaget står att skolan ska agera mot ensidig information och låta alla demokratiska politiska partier komma till tals. Och till dessa hör, enligt Ann-Catrin Brockman, även sverigedemokraterna.
- Grundregeln måste vara att om ett parti sitter i en demokratisk politisk församling så ska det också vara välkommet till skolan, säger hon.
Även om inte SD har mandat i kommun- och landstingsfullmäktige i Sandviken har man det på andra håll i Sverige.
Den skrivningen är exakt citerad ur Myndighetens för skolutveckling rekommendationer och är inget som vi i Sandviken hittat på.
Och till dessa hör även SD. Därmed inte sagt att SD är ett "demokratiskt parti".
Den största skillnaden om policyförslaget går igenom blir alltså att det inte ska gå att förbjuda ett visst parti. Tidigare har varje rektor fått hantera frågan om politikerbesök efter eget huvud och kunnat tacka nej till de han eller hon velat.Förstår ni hur underligt det kan bli om man får en fråga som lyder så här: Kan man säga att SD inte får komma till en skola? Jag svarar: Nej, inte som jag ser det.- Som jag ser det ska man inte kunna säga att sverigedemokraterna inte får komma till en skola.
Och sen citeras det som att jag uttryckt meningen ovan, liksom på eget initiativ och för att jag ville säga just det.
Mitt nej grundar jag på följande:
Justitieombudsmannen är utsedd av Riksdagen för att kontrollera att lagar och förordningar efterlevs. Nu citerar jag återigen Myndigheten för skolutveckling:
"JO har i ett antal beslut prövat hur skolor, på olika sätt, hanterat politiska opinionsyttringar och politiska partiers möjligheter att verka i skolan.
JO slår fast att skolan brister i allsidighet och saklighet om man är beredd att medge en politisk organisation tillträde till skolan, men inte en annan. JO vänder sig mot att skolor och huvudmän formulerar principer eller riktlinjer som utesluter vissa partier, men inte andra.
Sådana av JO kritiserade principer kan exempelvis ta fasta på partiets storlek eller om partiet är representerat i riksdag eller kommunfullmäktige. Skolan får inte heller utesluta partier på grundval av de politiska åsikter de förväntas föra fram."
- Däremot ska skolpersonalen förstås ingripa om det visar sig att de på plats ger uttryck för odemokratiska värderingar, säger Ann-Catrin Brockman.Eller rasistiska, främlingsfientliga, kränkande eller andra uttalanden som strider mot skolans värdegrund. Det är självklart eftersom det står i Skollagen.
Kommer det bli så att rektorerna måste släppa in SD bara de anmäler sitt besök i förtid?Jag har helt enkelt inte sagt "personligen skulle jag inte ha något emot att det blev så".
- Jag är ju inte lagkunnig på det sättet och därför kanske inte rätt person att svara på den frågan. Men personligen skulle jag inte ha något emot att det blev så.
Skolan har ingen skyldighet att släppa in något parti bara för att de anmäler sitt besök i förtid. Hur skulle det se ut? Det skulle vara en orimlighet, som jag ser det.
I förslaget till policy (som AB förstås har tillgång till) står det också klart och tydligt:
Skolan organiserar besöket, förbereder och fördelar arbetet enligt sin handlingsplan.
Men det här krockar ju rätt rejält med kommunens agerande när de stoppade SD:s torgmöte nu i påskas?Som jag också sa till AB - detta är ett förslag till policy som helt och hållet grundar sig på rekommendationer från Myndigheten för skolutveckling.
- Jag håller med dig, det kan verka konstigt. Men vi följer ju egentligen bara Skolverkets rekommendationer. Dom slår fast att skolan brister i allsidighet och saklighet om man är beredd att medge en politisk organisation tillträde till skolan, men inte en annan.- Samtidigt är det ju fortfarande bara förslag. Det kommer säkert bli heta diskussioner både i nämnden och i kommunfullmäktige, där policyn till slut måste godkännas, säger Ann-Catrin Brockman.
Jag ser fram emot livliga och intressanta politiska diskussioner, både i kunskapsnämnden och i kommunstyrelse och fullmäktige.
Så kan vi fatta ett klokt beslut och få en bra policy som blir till hjälp och stöd i skolans fortsatta arbete.
Klicka gärna på länken här intill och kommentera!
Fredag 1 april 2005
Klas och jag träffade skolcheferna och ekonomerna för att förbereda oss inför dialogdagen med kommunstyrelsen.Torsdag 31 mars 2005
Arbetarekommunen hade medlemsmöte på kvällen. En kille från partistyrelsen pratade om rasism och främlingsfientlighet och så gjorde också Lena Brodin från BRÅ. Tyvärr har jag glömt killens namn, men han syns på bilden :).Mycket intressanta diskussioner och vi hade kunnat hålla på flera timmar till.
Vi fastställde också nomineringarna till partikongressen.
Onsdag 30 mars 2005
Barn- o ungdomspolitiska beredningen hade möte idag. Vi gick bl.a. igenom ett utkast på skrivningen till policyn.På kvällen hade vi s-grupp i Kunskapsnämnden. Det blev ett långt möte med många diskussioner runt nämndplanen, direktiven för framtida gymnasieskolan och policyn för politiska partier i skolan. Långt men inspirerande och intressant!
Söndag 27 mars 2005
Påskdag idag och första dagen med sommartid. Jag gillar egentligen inte att klockan ringer i förtid på morgonen men å andra sidan älskar jag de längre dagarna. Inget gott som inte har nåt ont med sig. Eller hur det nu är man säger.Eftersom det inte händer nåt speciellt så här på helgen tänker jag ägna dagens inlägg åt fildelning. En fråga där jag inte alls är överens med vår regering och med Bodström, som väl får anses stå för det nya lagförslaget.
Musikbranschens undersökningar säger att nio av tio svenskar som har tillgång till bredbandsanslutning laddar ner musik. Alla opinionsundersökningar visar att en överväldigande majoritet av svenskarna tycker att fildelning är helt okej. I en totalt ovetenskaplig enkät på www.aftonbladet.se svarar 70% att de laddar ner musik från nätet.
Bodström säger: "Det är inte fråga om att polisen ska springa efter unga personer som kopierar i begränsad skala. Polisen ska koncentrera sig på upphovsrättsbrott där människor tjänar miljontals kronor på att blåsa artister och författare."
Varför inte skriva lagen som den ska tillämpas? Varför lagstifta om något som man sedan ska överse med? Varför ska vi ha en lag som gör en större del av landets invånare till brottslingar, och sen säga att det är okej att vara det?
Det finns många som skrivit om det här och varför dubbelarbeta? Här är några länkar för den som vill läsa mera:
Fildelning handlar inte om juridik
Att våga vinna tillbaka sina kunder
Antipiratbyrån /troligen hackad...
Måndag 21 mars 2005
På eftermiddagen hade vi nämndmöte för att jobba med vår nämndplan. Jag trodde jag kommit på fel dag för där var bara två andra när jag kom. Totalt blev vi fyra ledamöter, Klas och jag från s, en moderat och en kristdemokrat. Vi brukar ofta säga att just nämndplanen är det viktigaste vi gör i nämnden - Det övergår mitt förstånd att så många då bara uteblir.Nåväl. Vi gjorde ett bra jobb och hade bra diskussioner. Kvalitetsutvecklarna Lena och Ulla hjälpte oss med strukturen och kommer också att renskriva det vi kom överens om. Jag hade en bra känsla efteråt och kände mig nöjd med vad vi åstadkommit.
På kvällen var det fullmäktigemöte. Mötet inleddes med information av Ungdoms-mottagningen och därefter berättade Jenny Myhrberg om Drogvaneundersökningen. Det var bra att de kom till fullmäktige men vi har haft både Ungdomsmottagningen och Jenny hos oss i Kunskapsnämnden nyligen.
Vi tog beslut om en ny Jämställdhetsplan och fem av (c) interpellationer besvarades.
När jag kom hem förberedde jag mig lite inför det möte vi ska ha imorgon ang nya intranätet. Jag är sammankallande och känner mig lite extra ansvarig för att vi gör ett bra upplägg på jobbet. Det blir nog intressant!
Använde också nån nattlig timme åt att läsa in handlingarna till beredningen i morgon. Klas meddelade idag att han har förhinder så jag blir troligen ensam på beredningen.
Upptäckte att Magnus, vår nye ledamot i AK-styrelsen fixat till sin hemsida på:
www.s-info.nu/magnus. Kul!
Torsdag 17 mars 2005
Läste om Lena Ringqvist i SvD idag. Hon är uppväxt i ett frireligiöst hem och i veckan kom hennes bok:Som en tjuv om natten En sann historia om hur tron på himlen blev ett helvete på jorden.
"Jag är oerhört kritisk till den verklighetsbild som kristna föräldrar ger sina barn när det gäller livets villkor på jorden, säger Lena Ringqvist och tänker på vad kristna friskolor kan innebära: Att 8-12-åringar, på statens bekostnad, inte får en enda "fredad zon".- Därför är jag glad över att ha gått i en kommunal skola. Hade friskolorna funnits skulle jag bara mött kristna kompisar och auktoriteter vart jag än vänt mig - och inga vanliga människor som visar att det kan vara helt okej att inte leva kristet.
För det är alternativen som fått Lena Ringqvist att hitta en tillvaro som tar vara på livet här på jorden och hur man tar hand om sig själv i vardagen - i stället för att förhålla sig till magi, övernaturliga krafter och det eviga livet."
Läs hela artikeln!
Torsdag 17 mars 2005
Idag fick vi en rapport från ELISA-projektet - elevens lärande i Sandviken - av Anders Söderlund och Elisabeth Lundmark från Luleå tekniska universitet. Det jag minns bäst är att elever som i hög grad använder IKT i skolan också upplever sig ha ett större inflytande. Det vi måste fundera mera över i nämnden är den segregation som finns när det gäller både datortillgång och möjligheter att använda IKT i olika skolor.På kvällen hade vi styrelse- och medlemsmöte i Scherpbackens s-förening. Jag blev vald till vice ordförande och vi nominerade också folk till höstens partikongress samt till riksdagsledamot och landstingsråd. Det var ett trevligt möte med flera livliga och intressanta diskussioner. Carina gjorde ett bra jobb som ny ordförande!
Onsdag 16 mars 2005
Idag hade vi skolutvärderingsdag. En gång varje termin går vi politiker ut på olika förskolor och skolor för att delta och titta på verksamheten. Det är 10 politiker från vardera Kunskapsnämnden och Kommunfullmäktige samt 10 tjänstemän från Kunskapskontoret som deltar.Jag var på förskolan Fäbogården som ligger i anslutning till Vallhovsskolan. Fäbogården har två småbarnsavdelningar (1-3 år) och två syskon-avdelningar (4-5 år). Den mesta tiden av dagen var jag på avd Hagen med 4-5 åringarna.
Det är märkligt att vissa politiker bara uteblir från en sån här dag. På Fäbogården saknades två av de tre utsedda politikerna och man kan inte annat än skämmas! Personalen hade förberett sig och barnen väldigt noga inför att vi skulle komma. De hade pratat om vad en politiker är och gör och barnen hade t.o.m. berättat för sina föräldrar om vårt kommande besök. Den första lilla kille jag mötte när jag kom visste precis varför jag var där :)
Nu blev det ju så att två avdelningar inte fick det besök man planerat för. Tjänstemannen Ingvar och jag försökte att vara en stund på alla avdelningar, men samtidigt tyckte jag det var viktigt att vara så mycket som möjligt på samma ställe hela dagen. På det sättet fick jag ju en helhetsbild av verksamheten under en dag.
Hur som helst så hade jag en jättebra dag! Det var en mycket god stämning både bland personal och barn och alla verkade trivas fint tillsammans. Barnen tog emot mig på ett mycket öppenhjärtligt sätt och verkade tycka det var intressant att få "främmande".
De frågeställningar vi särskilt ska titta på är:
- Arbetssätt - Vad har barn och ungdomar inflytande över?
På avd Hagen var förmiddagen helt styrd av personalen. Då arbetade barnen med olika arbetsmoment som att måla kycklingar, göra en tavla, måla t-tröjor och 5-åringarna hade lek- och rörelse tillsammans med Jerry.På eftermiddagen däremot var det mest fri lek både ute och inne. Några ritade, någon la pussel, en del lekte i Storstugan.
- Arbetsro
Jag upplevde att det var en lugn och harmonisk stämning på Fäbogården. Under förmiddagens arbete jobbade alla på med sitt och ingen störde någon annan. Barnen hjälpte varandra och verkade väl informerade om vad som skulle göras. På Rörelseleken var det livligt men härligt! Mycket spring och skrik och skratt och det var väl också tanken. Barnen verkade kunna vänta på sin tur, lyssnade ganska bra på personalen och "uppfostrade" också varandra emellanåt. - Hur fördelar läraren sin uppmärksamhet mellan flickor och pojkar?
Visst fanns det barn som oftare fick uppmärksamhet men jag såg inte att det var någon betydande skillnad mellan pojkar och flickor. När personalen t.ex. bad något barn att gå iväg med matvagnen eller hämta något så var det lika ofta pojkar som flickor som tillfrågades. - Hur behandlas flickor/pojkar?
Den enda gång jag reagerade var under Rörelseleken. Flickorna ville helst vara "Hönsmamma" och pojkar ville vara "Räv". Jag upplevde dock att personalen försökte uppmuntra de lite tystare barnen att ta på sig en mera ledande roll och det kändes bra. Men sett över hela dagen så fick pojkar mera kommentarer av typen tillsägelser och flickor mera samtalskommentarer. - Hur är stämningen? Relationen mellan elever och lärare/elev?
God. Barnen verkar känna varandra bra och tog hand om varandra på ett bra sätt. När ett barn sa lite elaka saker till ett annat vid matbordet så gick genast hela gruppen in och sa ifrån. Personalen uppmärksammar barnen på ett personligt sätt, frågar t.ex. om hur det gick på gympan eller om den kommande semestern. Det kändes familjärt och trevligt. - Vilka möjligheter till rörelse finns? Mycket goda möjligheter. Alla har rörelselek/gymnastik en gång i veckan och man leker ute en gång varje dag. En gång i veckan går man till skogen och varje em är det fri lek där man har chansen att röra sig i Storstugan.
Tisdag 15 mars 2005
Heja polisen!Arbetarbladet idag:
"En 49-årig kvinna är misstänkt för brott mot alkohollagen sedan hon langat alkohol till två 17-åriga flickor. Det skedde i fredags eftermiddag då polisen hade extra koll utanför Systembolaget med anledning av att det skulle vara ungdomsdisko på kvällen. De såg hur kvinnan lämnade över flaskorna till flickorna.
Senare på kvällen tog polisen av tio ungdomar den alkohol de hade med sig ut på stan på kvällen i anslutning till diskot."
Måndag 14 mars 2005
Idag var jag på politiska ledningsgruppens möte istället för Klas. Vi pratade om färdtjänsttaxor, Resecentrum, Drömfabriken och nämndplanerna.Mitt förslag till Policy för politiska partier och organisationers besök i skolan fick godkänt så nu tar vi upp det på nästa nämnd.
På kvällen möttes fullmäktiges s-grupp inför nästa veckas fullmäktigemöte. Det var ett roligt möte med intressanta diskussioner.
Lördag 12 mars 2005
Idag hade Arbetarekommunen årsmöte.Robert Sten avgick som ordförande och efterträddes av Åke Söderman. Magnus Höijer blev ny ledamot, Battal Batti och Patrik Häljeryd nya ersättare. Det känns bra att få in lite nytt blod i styrelsen. Både Magnus och Patrik är också relativt nya medlemmar.
Ett varmt tack till Robert för den tid vi fick ha dig som ordförande och ett lika varmt välkommen till Åke, Magnus, Battal och Patrik!
Oj, var det bara män? Bäst jag visar hela styrelsen...
Fredag 11 mars 2005
Klas och jag träffade skolcheferna idag. Det är mycket som händer i skolan just nu, många jobbiga ärenden som nog sliter hårt på personalen. Vi pratade bl.a. om projektet Kunskapsstöd i undervisningen som tar slut i början av 2006. Vad ska vi göra sen? Hur går vi vidare med IT-utvecklingen i skolan? En viktig sak är att jämna ut den segregering som finns. Vissa skolor har kommit jättelångt medan andra inte hunnit alls lika långt. Det är viktigt att eleverna har samma möjligheter oavsett vilken skola i kommunen de går på!
Jag har gjort ett förslag till Policy för politiska partier och organisationers besök i skolan. Vi ska ta upp det i politiska ledningsgruppen på måndag och därefter på ordförandeberedningen. Förhoppningsvis kan vi sedan ta ett beslut på nästa nämnd - kanske måste det också till fullmäktige.
Onsdag 9 mars 2005
Idag var jag på Tingsrätten hela dagen. Jag har sluppit inställda mål den senaste tiden och det är skönt. Men å andra sidan har det blivit långa dagar och lite stressigt istället. Idag hade vi ett rattfylleri, en krogmisshandel och ett mål med både stöld, häleri och narkotikabrott inblandat.Tisdag 8 mars 2005
På kvällen hade vi styrelsemöte i fullmäktiges s-grupp. Vi är ett pratsamt gäng och jag tycker våra möten är riktigt roliga! Det är inte många ärenden på nästa fullmäktige så vi hade gott om tid att prata om andra väsentligheter istället.Måndag 7 mars 2005
Idag hade vi möte i fullmäktigeberedningen för Barn- o ungdomspolitisk policy. Vi fick en föredragning om resultatet av enkäten om ungdomsdemokrati som Kultur- och fritid låtit göra.Det man kan läsa ut av den är att elevernas vilja att vara med och påverka i skolan är mycket högre än deras möjligheter.
Man kan också läsa att 27 tjejer och 34 killar på gymnasiet är, eller kan tänka sig att gå med i ett politiskt parti. Samt att 65 % av tjejerna och 58% av killarna kan tänka sig att debattera politik på nätet.
Elever i åk 2 på gymnasiet prioriterar områden politiker borde satsa på så här:
Tjejer
|
Killar
|
På kvällen träffades presidierna i nämnderna Tillväxt, Kultur- o fritid, Social och Kunskap. Vi diskuterade samarbete och nämndplaner. Jag föreslog att vi ska bjuda in ungdomar till en diskussion om vad vi kan göra i Sandviken för att arbeta mot droger.
Det borde finnas en hel del intressant att diskutera utifrån både drogvaneundersökningen och det ungdomarna prioriterar i demokratiundersökningen ovan. Vi bestämde att ta hjälp av drogförebyggaren och arbeta vidare på den idén.
Måndag 7 mars 2005
Tänker på kyrkovalet...En internationell undersökning (år 2000) visar att bara 16 % av svenskarna tror på en personlig gud, och bara 26 % tycker att kyrkan har bra svar på människans moraliska och andliga frågor. Trots det är över 80 % av befolkningen medlemmar i svenska kyrkan.
Under 2004 lämnade 80.000 medlemmar kyrkan. För 30 år sedan var över 95 % av befolkningen med, idag är siffran alltså under 80 %.
Svenska kyrkan finansieras till övervägande del genom det som medlemmarna betalar via skattsedeln. På ett år ger det 9-10 miljarder i intäkter. Kyrkans nettoförmögenhet värderas till cirka 35 miljarder kr. Till två tredjedelar består förmögenheten av anläggningstillgångar som t.ex. 3.400 kyrkor, inventarier, församlingshem och kyrkogårdar. Kyrkan har 22.000 anställda.
I september är det kyrkoval. I förra valet - 2001 - röstade ca 14% av alla röstberättigade.
Själv gick jag ur kyrkan samma dag jag fyllde 18. Mina föräldrar ansåg att jag borde vänta tills jag var myndig med att ta det beslutet. Redan när mina klasskompisar konfirmerade sig var jag övertygad om att religion inte var någonting för mig, och avstod förstås från att delta.
Så - jag får alltså inte rösta i kyrkovalet och har aldrig gjort det. Vart vill jag komma? Jo, naturligtvis hit.
Det är märkligt att man som medlem inte är mer intresserad av hur kyrkans tillgångar, personal och verksamhet hanteras. Självklart spelar det roll vilken politisk åskådning som styr över kyrkan!
För det får jag tycka. Även om jag inte vill vara medlem.
Söndag 6 mars 2005
Idag vill jag gratulera Humanisterna till valet av ny ordförande - Christer Sturmark.Det valet fick mig att ta steget och skicka in en medlemsansökan.
Med tanke på det jag skrivit senaste tiden om kyrkan och barn vill jag också rekommendera Sturmarks debattartikel i Sydsvenska Dagbladet om religiösa friskolor.
Torsdag 3 mars 2005
Möte med projektgruppen för Familjecentral på kvällen. Vi hade två förslag på lokaler att ta ställning till och vi blev överens om alternativet med mest yta. Diskussionen om kyrkans medverkan kom upp igen, trots att vi sagt det ska behandlas politiskt. Det är ingen brådska, det går att skriva ett separat samarbetsavtal om det i ett senare skede.Tisdag 1 mars 2005
Vi hade s-grupp i kunskapsnämnden på fm eftersom det blev inställt i onsdags pga bandy och årsmöte. På em var det sedan nämndmöte.Mest intressant på dagordningen var förstås framtiden för gymnasieskolans inriktningar, men det har jag skrivit om ett par gånger redan. Vi tog också beslut om regler för matersättning under APU. Ett ärende som dragit ut på tiden, mest pga att det visade sig svårt att få fram underlag för de regler som gällt tidigare. Nu hoppas jag att det ska fungera bättre för alla elever i fortsättningen. Kommunens drogförebyggare Jenny Myrberg medverkade och berättade om den senaste drogvaneundersökningen som gjorts i åk 2 på gymnasiet. Något ur mina anteckningar
- Debutålder för alkohol pojkar och flickor - 13,7%
- Varit berusad senaste året - 56% av pojkarna - 69% av flickorna
- Druckit hembränt någon gång - 37% av pojkarna - 51% av flickorna
- Testat narkotika - 6% av pojkarna - 10% av flickorna
- Dricker mer än 5 liter 100%-ig alkohol/år - 42% av pojkarna - 24% av flickorna
- Vet någon som har en hembränningsapparat - 42% av pojkarna - 38% av flickorna
Måndag 28 februari 2005
Fullmäktigemöte på kvällen. I kallelsen finns de ärenden som var på tapeten.Lördag 26 februari 2005
Idag fyllde Sandvikens Arbetarekommun 100 år. Istället för att skriva om det hänvisar jag till mitt fotoalbum.Torsdag 24 februari 2005
Var på möte med projektgruppen för Familjecentral på em. Det känns riktigt verkligt nu när vi kan se ritningar på lokaliteterna!Återigen blev det diskussion om Kyrkans eventuella medverkan i Familjecentralen. Det är tydligen en känslig fråga och det verkar vara bara jag som är emot. Det är framför allt den Öppna förskolan som kommer att vara berörd av det eventuella samarbetet. Vi kom dock överens om att det är en politisk fråga och att inte projektgruppen ska ta det beslutet.
Mina motiv till att vara emot är för det första att det är viktigt att all skolverksamhet är icke-konfessionell, precis som det också står i skollagen. I Sandvikens tätort har vi dessutom redan en Öppen förskola i kommunen med Missionskyrkan som huvudman.
Det är förstås en helt ideologisk fråga för mig det här. Redan i socialdemokraternas första partiprogram - 1897 - skrev man in kravet: "skolans skiljande från kyrkan". Den socialdemokratiska partistyrelsen krävde i ett manifest 1908 "bekämpande av allt slags klerikalt inflytande över skolor av alla slag".
Barnkonventionen, artikel 14: "Konventionsstaterna skall respektera barnets rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet."Diskussionen kommer att gå vidare...
På kvällen var jag på medlemsmöte i Arbetarekommunen. Det var lite folk men bra diskussioner. Tror att många har fullt upp nu inför Jubileumsfesten på lördag.
Torsdag 24 februari 2005
Idag var det Demokratidag för alla elever på gymnasieskolan. Klas och jag turades om att sitta i panelen tillsammans med skolchef och rektorer. Min fråga var Hur jag tycker att elevdemokratin utvecklats. Svaret på det är t.ex. det som framkom i enkäten som Kultur- och fritid gjort bland gymnasieelever i Sandviken.
70% av eleverna vill påverka sitt schema
8% tycker att de kan det.
70% av eleverna vill påverka sina läxor
20% tycker att de kan det.
Det här är vad jag tycker är viktigast för gymnasieskolan att arbeta med när det gäller elevinflytandet:
- Elevråden ska arbeta för skolans samtliga elever. Därför måste de utses på ett demokratiskt sätt och alla elevråd måste ha stadgar.
- De som sitter i elevrådet ska få utbildning i styrelsearbete - utbildningen ska skötas och planeras av någon elevorganisation och inte av lärare eller rektor.
- Elever som missar undervisning måste få stöd för att ta igen det missade.
- Elevrepresentanter ska finnas med i den politiska nämnden och ha samma rättigheter som de fackliga organisationerna.
- Det demokratiska arbetet i skolan får inte bara stanna vid att varje klass har en representant i elevrådet. Det demokratiska arbetet måste gå som en röd tråd genom utbildningen.
- En flexibel skola borde ha en flexibel arbetstid som varje elev själv har möjlighet att påverka.
Onsdag 23 februari 2005
Var på programråd på Barn- och fritidsprogrammet på em. Det var ett intressant och roligt möte med aktiva elevrepresentanter.På kvällen var jag på årsmöte i Scherpbackens s-förening. Det gick fort, troligen för att det var bandy den här kvällen...
Jag blev invald i styrelsen och Carina Sundberg blev ny ordförande.
Tisdag 22 februari 2005
Vi skulle ha haft cirkel i motionsskrivande ikväll, men ingen dök upp där. Det är trist att ha bokat av en kväll i almanackan, ha jobbat med att göra läxan och skrivit sin motion, fördriva en timme i väntan på det och sedan upptäcka att det inte blir nåt av. Visst, det är skönt att få gå hem, men det känns ändå som förspilld tid och kraft.Måndag 21 februari 2005
Ersatte Klas på en del av politiska ledningsgruppen på em. Vi diskuterade gymnasieskolan och det liggande förslaget om att göra om de inriktningar som inte kommer att passa in i den nya gymnasieskolan.Jag tog också upp frågan om politikers roll i nya intranätportalen. Det resulterade i att jag blev sammankallande för en grupp som ska titta på frågan. Stefan samlar in namn från oppositionen. Det tycker jag ska bli intressant att ta itu med.
På kvällen hade vi årsmöte i fullmäktiges s-grupp. Hela styrelsen blev omvald vilket betyder att jag är sekreterare ett år till.
Efter årsmötet hade vi sedvanlig s-grupp. Ändringen av VA-taxan diskuterades ganska livligt. Arvodesbestämmelserna var uppe - för vilken gång i ordningen? Vi diskuterade bildandet av Närråd i Österfärnebo och Monica berättade om rapporten om Vuxenutbildningen som nu är ute på remiss.
Det är nu klart att Familjecentralen lokaliseras till Smassenskolan och trolig start blir i sept-okt 2005.
Söndag 20 februari 2005
Kretsstyrelsemöte i Unga Örnar idag. Vi jobbade mest inför årsmötet som blir den 20 mars.Fredag 18 februari 2005
Häromdagen upptäckte jag ett inlägg under Kommentera gärna här i min loggbok.Det är daterat i december och det var ju lite skämmigt att upptäcka det först nu. Men eftersom ingen någonsin kommenterat där tidigare så...
Hur som helst. Inlägget lyder så här
"Schysst hemsida, roligt att se att allt fler sossar börjar blogga. Det här var föredömligt. /Stig-Björn Ljunggren".Av Stig-Björns e-postadress hittade jag också hans egen hemsida med en uppsjö av intressant läsning.
Oj, vad sånt är kul!
Kanske ni känner igen honom? Tydligen är han med i Nyhetsmorgon på TV4 varje fredag. Själv ser jag aldrig på TV så tidigt :) Däremot har jag läst en av hans böcker "Ett visst mått av frihet" som handlar om socialdemokratin och som jag kan rekommendera.
Stig-Björn undrar i ett mail till mig om det verkligen inte finns flera sossar som bloggar. Finns det?
Jag har ett par favoriter bland personliga sossar på nätet:
www.patrik.org
Margot Wallström
Onsdag 16 februari 2005
Idag var det programråd på Handelsprogrammet. Det är alltid en positiv upplevelse att vara ordförande där. Det finns mycket kraft, vilja och innovationslusta och jag går ofta därifrån med ett leende på läpparna.Idag gick jag dessutom därifrån med en fin reklampåse för HP som ett gäng tjejer tagit fram i sitt projektarbete. Snyggt mintgrön med penna, lypsyl, sportdryckflaska och bra information. Superbra!
På kvällen hade vi styrelsemöte i fullmäktiges s-grupp. Eftersom vi har årsmöte på måndag handlade det mest om årsmöteshandlingar.
Måndag 14 februari 2005
På förmiddagen hade vi ordförandeberedning inför nämnden 1 mars. Vi ägnade oss en hel del åt frågan om gymnasieskolans framtid och det projektgruppen kommit fram till hittills.Vi måste också ta ett beslut om hur vi ska hantera de lokala inriktningar vi har som fr.o.m. läsåret 2006 inte kommer att kunna sökas fritt från andra kommuner.
Det gäller inriktningarna Ec-IT, Anläggnings- och maskinförare, Film-tv-video och Musikalteater. Vårt förslag är att de två förstnämnda flyttas till Teknik- respektive Byggprogrammet, att vi skapar ett Medieprogram med en profil för Film-TV-Video och en lokal profil inom Estetiska programmet för Musikalteater.
Nämnden kommer också att få ta ställning till regler för matersättning under APU. En fråga som dragit ut på tiden alltför länge. Men det har inte varit enkelt att få någon reda i alla olika varianter på ersättningar som funnits tidigare.
Torsdagen 24 februari genomför gymnasieskolan en Demokratidag för alla elever. Vi politiker ska delta i en frågepanel samt ha en workshop under dagen. Det blir kul!
Lördag 12 februari 2005
Renate, Hasse och jag åkte till Ljusdal i ottan för att delta i länsträff i utbildningen 900-ledare. Det känns inte meningsfullt att ägna över fyra timmar åt att resa för att sedan lyssna på bokrecensioner, äta lunch och höra på ett föredrag om ledarskap.Jag som är en uppkopplad person tänker förstås att vi lika gärna kunde ha mailat våra recensioner och ha lyssnat på föredraget via nätet. Åtminstone borde vi dela upp dessa länsträffar så att Gästrikarna har för sig och Hälsingarna för sig.
I övrigt en sån där helg där jag sotar för allt jag inte gjort hemma i veckan.
Fredag 11 februari 2005
Var på Tingsrätten hela dagen. En mycket intensiv dag utan inställda mål och med en hel del förseningar. Var inte hemma förrän runt 19.
Ägnade kvällen åt att snabbläsa en bok om ledarskap inför länsträffen imorgon
Onsdag 9 februari 2005
S-gruppen för fullmäktigeberedningen Barn- och ungdomspolitisk policy träffades på lunchen. Peter hade gjort ett bra förslag till struktur som sedan skulle tas upp på beredningens möte på em. Jag kunde inte delta eftersom jag var på begravning.Tisdag 8 februari 2005
Klas och jag skulle träffa skolcheferna kl 13 men det visade sig vara inbokat ett möte i projektgruppen för gymnasieskolan samtidigt. Klas dök inte upp så jag och Bosse var med på mötet med projektgruppen en timme först. Senare kom också Klas och vi förberedde några ärenden inför beredningen på måndag.Torsdag 3 februari 2005
Klas, jag och skolchefen Bosse träffade kommunalråden och kommundirektören ett par timmar på morgonen, för att prata om framtida gymnasieskolan.
På kvällen var jag först på VU med Unga Örnar och sedan på medlemsmöte i Scherpbackens s-förening. Vi var fyra själar som slöt upp och bl.a. tog beslut om nomineringar till AK-styrelsen.
Tisdag 1 februari 2005
Klas ringde och berättade att han är sjuk. Vilket innebar att jag fick använda förmiddagen åt att förbereda mig inför nämndsmötet på e.m.
Ett långt och intensivt nämndmöte med ett par heta frågor.
Onsdag 26 januari 2005
Kunskapsnämndens s-grupp hade möte på kvällen.Måndag 24 januari 2005
Fullmäktiges s-grupp hade möte på kvällen, trots att nästa KF är inställt. Vi diskuterade KF:s arbetsformer en hel del. KF:s presidie har bjudit in alla partiers gruppledare till en diskussion om dessa 10/2. Intressant tycker jag.V har föreslagit i en motion att vi ska föra könsbaserad statistik över fullmäktiges möten. Jag antar att det betyder att notera frekvensen av kvinnor/män i talarstolen. Bara för det så noterade jag hur det såg ut på vårt möte ikväll.
Onsdag 19 januari 2005
Arbetarekommunens medlemsmöte på kvällen. Klas och jag var inbjudna att ta upp ett par "knäckfrågor" från Kunskapsnämnden. Naturligtvis blev det frågan om förskolan och gymnasieskolans framtid. Det blev bra diskussioner och bra att få höra hur medlemmarna ser på dessa frågor.Tisdag 18 januari 2005
Idag hade vi ordförandeberedning. Klas var sjuk och Lotta kom inte. Det är lite rörigt att vara ensam på beredningen och vi hade också många ärenden att hantera.
På kvällen var jag med på cirkeln om Slovakien. Tror inte att jag kommer att fortsätta med den utan prioriterar hellre andra saker.
Söndag 16 januari 2005
En artikel i AB idag gjorde mig riktigt förbannad!
- Sandviken är en extremt svår kommun att verka i för en kvinna som vill vara självständig och driva frågor.Okej. Och hur ska jag tolka det? Som att jag INTE är en självständig kvinna som driver frågor? Jag har varit politiskt aktiv i tre kommuner i landet och Sandviken är absolut inte speciellt svårt att verka politiskt i om jag jämför.
Läser också följande i Helena Klingspors ledare i AB 05-01-17:
Mot mönstren protesterande, kanske rent av obstruerande, tjejer tvingas däremot alldeles för ofta gå i clinch med de manliga härskarteknikerna.Jag undrar uppriktigt hur många kvinnor i mitt parti som skulle känna igen sig i den där beskrivningen? Jag känner definitivt inte igen mig!Exempel är osynliggörande, ensam tvingas ta svåra diskussioner i slutna rum med män i majoritet, att inte tillåtas tala till punkt, bli öppet bestulen på egna framlagda idéer, få arbetsinsatsen i det tysta nedvärderad, bli kallad "lilla gumman", klappad på huvudet, betygsatt genom kjollängden, alltså sexistiskt bemött i stället för professionellt.
Ytterligare exempel är att bli allmänt exkluderad, subjektivt behandlad, ställas inför fullbordat faktum genom beslut fattade i herrbastun, bortputtad ur gruppen, vart det lider marginaliserad, enligt metod svår att ta på av männen mobbas.
Fredag 14 januari 2005
Tingsrättsdag idag. Jag hade bytt dag med Emtell och därmed fick jag träffa några nya nämndemän idag. Normalt sett sitter vi med samma grupp hela perioden.
Idag läste jag i tidningen att Anette Wiktorsson tänker hoppa av som kommunalråd. Det kom som en fullständig överraskning för mig, men har tydligen varit känt av valberedningen i några veckor.
Tisdag 11 januari 2005
Var på skrivarkursen ikväll. Jag lämnade mitt skrivna bidrag i form av en motion om rätten till skolskjutsMåndag 10 januari 2005
Före jul röstade v, fp, m och mp igenom en minoritetsåterremiss i frågan om Sandbacka etapp 5 och för att möjligen rädda EU-bidraget var fullmäktige extrainkallat ikväll för ta beslut i frågan.Eftersom s, c och kd var för förslaget innebar återremissen ingenting annat än en förhalning av beslutet.
Ikväll togs alltså beslutet om fortsatt utbyggnad. S, c, kd och mp röstade för.
2004